Felhívás!

Beérni látszik a gyümölcs

Beérni látszik a gyümölcs

Bár az elmúlt évben kevesebb pénzből gazdálkodhatott az önkormányzat, mégis több beruházást megvalósítottak a fürdővárosban, idén pedig beérni látszanak az előző évek pályázatai – derült ki Gyerő József polgármester évértékelőjéből.

Gyerő József lapunknak elmondta, a tavalyi évben a legnagyobb gondot az jelentette, hogy a személyi jövedelemadóból és az áfából visszaosztott összegek drasztikusan csökkentek, így mintegy 2 millió lejjel kevesebb összegből gazdálkodhatott a város, mint az előző években, és ez a bevételkiesés leginkább a működési költségek (pl. béralap, karbantartási munkálatok, napi számlák, iroda felszerelés stb.) biztosításában jelentett gondot a városházának. Ennek ellenére az intézmény működése zökkenőmentesen zajlott. A beruházásokat az előző évekből megmaradt költségvetési többletből igyekeztek fedezni. Az elöljáró szerint ilyen értelemben jó évet zártak, hiszen részben sikerült felhasználni a költségvetési többletet, és olyan munkálatokat végeztek el, mint a patak menti felújított sétány és annak közvilágítása, járdaszakaszok teljes felújítása, valamint a vajnafalvi Ifjúsági Park teljes körű felújítása.

Hirdetés
Hirdetés

Ugyancsak a helyi költségvetési többletből finanszírozták a patakmeder korlátainak korszerűsítését, a közvilágítás fejlesztését, vásároltak egy új személygépkocsit a hivatal számára, biztosították az Orbán Balázs Általános Iskola tetőzetének teljes felújításához szükséges anyagiakat, bővítették a közterület-megfigyelő kamerarendszert, társfinanszírozói voltak három új hóágyú vásárlásának. Emellett a megyei tanács támogatásával, illetve helyi forrásokból sikerült újraaszfaltozni az Állomás utcát. Ugyanakkor, a tavalyi évben is sikerült biztosítani, kizárólagosan helyi forrásokból, a bölcsődei gondozást. A Diakónia Keresztyén Alapítvánnyal partnerségében, az elmúlt évek gyakorlatát folytatva, működtetik a délutáni oktatást, illetve biztosították az otthoni beteggondozást. Mindemellett az utcák javítása is folyamatosan zajlott.

Amit idén befejeznének

A tavaly megkezdett, még befejezésre váró beruházások között megemlítette a háziorvosi rendelő korszerűsítését, illetve a Dózsa György parkban levő műfüves minifocipálya megépítését. A polgármester bosszantónak és elszomorítónak tartja, hogy a bürokrácia és a közbeszerzéseket szabályozó törvényszövevények sűrűjében lelassult kissé a Regionális Operatív Program 7.1. tengelyén megnyert pályázat kivitelezése (ez 11 utca teljes körű felújítását célozza meg, kb. 4 millió euró értékben). A munkálatok közbeszerzéséért összeállított dokumentációt az illetékes felügyelő ügynökség augusztus 21. óta még nem volt hajlandó jóváhagyni, annak ellenére, hogy az önkormányzat többszörösen is elvégezte az ügynökség által jelzett hiányosságok és hibák javítását. Az iratcsomó jelenleg is ellenőrzési folyamatban van. Remélik, hogy a jóváhagyás után, még a tavasz folyamán, sikerül megszervezni a versenytárgyalást és megkötni a szerződést a nyertes vállalkozóval, hogy a tényleges munka elvégzését elkezdhessék.

Ugyanilyen, tavalyra tervezett, de idénre maradt beruházás a Kőrösi Csoma Sándor Líceum új épületszárnyának megépítése is. Ennek az iratcsomóját a napokban hagyta jóvá a közbeszerzéseket felügyelő ügynökség, így a közeljövőben megköthetik a kivitelezési szerződést.
– Összességében elmondhatjuk, hogy jó évet zártunk. Bár a működési költségekkel gondok akadtak, a béreket időben folyósítani tudtuk. Rendezvények szervezésére is sikerült elkülöníteni kellő összegeket. Megrendeztük többek között a városnapokat, a Juhászlakodalmat, a Kőrösi-napokat, illetve partnerségben a megyei tanáccsal, első alkalommal az Orbaiszéki Forgácsfesztivált, amely nagy sikert aratott mind a helybéliek, mind a turisták körében – mondta a polgármester.

Hirdetés
Hirdetés

Építkezések éve lesz

Gyerő József véli, az összeállított és benyújtott pályázatok idén látható formát öltenek, ezért az idei év a kivitelezések és az építkezési munkálatok éve lesz. Többek közt a GAL Progressio Leader-csoport keretében a sípálya elektronikus beléptető-rendszere és a pumpaház, tizenegy utca korszerűsítése, a Kőrösi Csoma Sándor Líceum új épületszárnyának megépítése, az új óvoda épülete, illetve az elkezdett építkezési munkálatok befejezése kell, hogy megtörténjen. Emellett idén folytatják a közvilágítás és a járdák korszerűsítését, de ez még nem a teljes beruházási lista, sorolta az elöljáró. A költségvetési többletből idén tervben van még egyebek mellett egy lakónegyedi parkoló leaszfaltozása, és a csatorna- és ivóvízhálózat bővítése is.

Bürokratikus úton a wellness központ létesítése

Az elöljárót a Lőrincz Zsigmond Sípálya környékére tervezett wellnessközpontról is kérdeztük. Elmondta, a kivitelező összeállította és iktatta a városrendezési tervet (PUZ), ezt jelenleg közvitára bocsátották. Februárban szeretnék elfogadni azt a tanácshatározatot, amely jóváhagyja a városrendezési tervet, majd ezt egy megvalósíthatósági tanulmány összeállítása, a műszaki tervek elkészítése és a kivitelezési munka követi. Az idén legalább a megvalósíthatósági tanulmányt szeretnék összeállítani, annál is inkább, hogy a Romániai Turisztikai Beruházások Mestertervét jóváhagyó kormányhatározat mellékletében a kovásznai fürdő megépítése is szerepel. A beruházás hosszú távon még jobban fellendítené a település turisztikai forgalmát, véli az elöljáró.

Hozzászólások