Felhívás!

Új jogok és kötelezettségek

A tömbházlakóknak és bérlőknek kedvező és kedvezőtlen szabályokat is bevezet a pénteken életbe lépő új törvény, amely a társasingatlanok igazgatását, a tulajdonosok és bérlők egyesületének alapítását, szervezését és működését is szabályozza. Új jogokat is kapnak, de új kötelezettségek is terhelik ezentúl a tömbházlakókat.

Jó hír, hogy tilos lesz a teljes tömbházban felfüggeszteni vagy korlátozni a közszolgáltatásokat, a vizet, gázt és áramot, ha egy lakó adósságot halmoz fel. Ezt azáltal tennék lehetővé, hogy 500 lej és 3000 lej közti büntetéssel sújtják azokat, akik előzetes írásos felszólítást követően nem engedik be a lakásukba a tömbházfelelőst, a szerelőket vagy a sürgősségi esetek kezelésére érkezőket. Ugyanekkora büntetésre számíthat az is, aki nem javíttatja meg lakásában az épületbiztonsági elemeket. Az új törvény a bérlők esetében is új szabályokat vezet be, így kötelezi a lakástulajdonosokat, hogy az albérlőt beköltözésétől számított 10 napon belül jelentse be a lakótársulásnál. Tíz napos határidő van az ingatlan eladása esetén is az új tulajdonos bejelentésére, vagy arra, ha változik a család összetétele.
Újdonság, hogy a bérlők egyesületet hozhatnak létre, amely érdekeiket képviseli egy adott társasházon belül. A törvény kötelezi a tömbházakat, hogy lakótársulásokat alakítsanak, eddig ugyanis ez a lehetőség opcionális volt. Minden egyesületnek két bankszámlaszámot kell nyitni, az egyiket a közköltségek fedezésére, a másikat pedig a javítások és felújítások költségeinek fedezésére. A számlákhoz minden tagnak hozzáférése kell lennie.
A lakók valószínűleg nem fognak örülni annak, hogy a közös költségek fedezéséhez költségvetést kell készíteni, és ehhez rendszeresen hozzá kell járulni. Például a tömbház homlokzatának felújítását vagy hőszigetelését nem lehet elvégezni magánúton, csupán a saját lakófelületre szorítkozva elvégezni, hanem csak a lakógyűlésen meghozott döntés alapján az ingatlan egészének figyelembe vételével.
Gondot jelenthet, hogy lakótársulási közgyűlést csak úgy lehet összehívni, ha meghirdetik azt a hirdetőtáblán vagy értesítést küldenek, és aláíratják minden egyes lakóval a névjegyzéket. Ez szinte lehetetlen, hiszen sok lakástulajdonos nincs az országban, vagy lehetetlen őket megtalálni. Előrelépés lehet egyes lakók adósságainak behajtásában, hogy a háromezer lejnél nagyobb és három évnél régebbi tartozásokat be kell vezetni a telekkönyvbe. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2018. szeptember 27., 5:57
  ÉRTÉKELÉS: -7

  Tipikus komunista torveny,inkabb a szolgaltatot kellene arra kotelezni hogy peldaul a vizorak eseteben oldja meg,hogy lakason kivul lehessen leolvasni…nalam nem fog a lakasban maszkalni semmifele “tombhazfelelos” mert a terdet szilankosra fogom torni.

  • User
   Dátum: 2018. szeptember 27., 10:25
   ÉRTÉKELÉS: 8

   És mégis hogy kerül a lakásod elé a vízóra? A fővezetekből vigyék be a lépcsőházba, mindenki ajtaja elé, mint a gázórát? A lakásodban az ajtódon át, az előszobán keresztül fog elvezetni a vízcső? Ki fogod bontani a falból a meglévő vezetéket, s mindet az ajtódtól vezetsz újra? És ezt mindenkivel megcsináltatnád, azért, mert te nem vagy hajlandó kifizetni minden hónapban az általad elhasznált vizet? Merthogy csak annak a lakásába mászkálhat a tömbházfelelős, aki nem fizet. Aki fizet, az ilyentől nem kezd pánikolni. Eddig mi fizettük a vizet az ilyen blattolók helyett, most legalább rend lesz. Méghogy kommunista törvény! Ponthogy eddig működött úgy, mint a kommunizmusban!

   • User
    Dátum: 2018. szeptember 27., 12:29
    ÉRTÉKELÉS: 5

    A vízórát nem, csak a kijelzőjét kell a lakáson kívül elhelyezni, az pedig egyáltalán nem ördöngősség a jelenlegi technikai lehetőségek esetében.

    • User
     Dátum: 2018. szeptember 28., 12:04
     ÉRTÉKELÉS: 5

     Ha nem a vízórát, hanem valamiféle digitális kijelzőt viszel ki ajtód elé leolvasni, az is bizonyos felfordulással járna (vezeték a falakon stb.), nem beszélve, hogy ki igazolná a mérés hitelességét. A kérdés változatlan: miért kényszerítenél rá bárkit is ilyen átalakításra, azokat is, akik rendesen fizetik a közköltséget? Mert csak azokhoz mennek be vízóraleolvasni, akik nem fizetnek. S oda is csak előzetes értesítés után. Tehát ha fizetsz, ne izgulj, senki nem fogja rád törni az ajtót!

   • User
    Dátum: 2018. szeptember 27., 18:57
    ÉRTÉKELÉS: 10

    Azok voltak am a regi szep idok.”.tombhazfelelosok” voltunk…jelentgettunk a Szekunak…de maskepp rendes emberek voltunk. A szomszedot egy cseppet meghurcoltak …de kibirta..de nekunk lett buteliank,szinestevenk..deszkurkorecnek kell lenni es az elet szep.

 • User
  Dátum: 2018. szeptember 27., 8:20
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Na nehogy mar ti mondjatok meg,hogy egy bizonyos tombhaz lakoi mit szeretnenek maguknak vagy azt,hogy mi jo es mi nem jo az ott lakoknak. Amikor ezt a torvenytervezetet osszeallitottatok,akkor hany ilyen tombhazlakot hivtatok a valtozasok megbeszelesere?! Hany ilyen lako velemenyet kertetek ki,hogy nekuk mi lenne jo,hogy ezek a velemenyek szerint irjatok meg az uj lakobizottsagi torvenyt?! Egyet sem! Amit ti csinaltok ez nem egyeb mint diktatura! Ti annelkul hoztok torvenyeket,hogy errol barkit is megkerdeznetek.Na es a fenyegeteseket a buntetesekkel jobb ha hagyjuk mert ebbol meg bajok is szarmazhatnak.Senki ne irja ala egyetlen tombhazban sem ezt az uj modosito torvenyt addeg amig minden egyes tombhaz lakoi el nem dontik,hogy nekuk mi volna jo az adott tombhazon belul.Mit szeretnenek valtoztatni az eddigi dolgokbol es milyen ujdonsagokat szeretnenek bevezetni tombhazukon belul.Ezekhez a dolgokhoz masnak (kivulalloknak) semmi koze.Az egyetlen jogosultak az ilyen valtozasok modositasahoz csak azok akik egy bizonyos tombhazon beluli kozossegben elnek.Ugy hogy “langsam”a fenyegetesekkel,mert ebbol problemak lehetnek!

 • User
  Dátum: 2018. szeptember 27., 10:44
  ÉRTÉKELÉS: -1

  Minden hulyeseget kiirtok de aminek ertelme van azokat a kommenteket torlitek.Sebaj gyerekek.A Facebook arra valo,hogy majd ott beszeljuk meg a lakobizottsagi kerdest.Onnet nem fogjatok torolni amiket irok,az biztos.De arra is merget vehettek,hogy Kezdin lakobizottsag helyett neplazadas lesz,ha a Facebook-on kell elmagyarazzam a nepnek a dolgokat.Vigyazgassatok mert ram hallgatnak az emberek.Na de ezt nem kell mondanom nektek,hiszen ez az egyik oka,hogy mindeg torlitek a kommentjeimet.

 • User
  Dátum: 2018. szeptember 27., 13:01
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Ha a korhazbol irogatnek akkor rad hasonlitanek.Es a Facebook-on sem fogod megtudni,hogy ki vagyok,mert ott sem az eredeti neven es a valos fotommal vagyok regisztralva,te nagyokos !

 • User
  Dátum: 2018. szeptember 27., 19:44
  ÉRTÉKELÉS: 0

  De hát akkor nem rád hallgatnak az emberek, hanem akit a fotón látnak! 🙂 🙂 🙂 Kit tettél fel magad helyett, netán Bruce Lee-t?

 • User
  Dátum: 2018. szeptember 28., 9:39
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Itt nem csak a vizorarol van szo ebben az uj torvenyben,hanem egyenesen lakasmaffiarol! Ugyanis az uj torveny kimondja,hogy aki 3 honapig nem fizeti a kozkoltsegeit azt elobb jo borsos aron megbuntetik(ezzel elosegitve azt,hogy egyaltalan ne tudja kifizetni az adossagat,hiszen ez a lenyege a buntetesnek azert,hogy utolag 6 honap mulva elkobozhassak a lakasat !) Es azt is kimondja,hogy akinek adossaga van az nem adhatja el a lakast.De miert nem,hiszen ha az elado es a vevo megegyeznek,mint ahogyan eddig is volt,hogy a vevo kifizeti az eladonak a kozkoltsegekben valo tartozasat es ezt az osszeget levonja a lakas eladasi arabol akkor nektek milyen bajotok van ezekkel az emberekkel?! Hat en megmondom.A lenyege az ennek az uj torvenynek,hogy a tartozo feltol a lakasmaffia,mely ezt a torvenyt hozta ingyen kobozza el a lakast,megkarositva ezzel a tartozo felet, aki egy eleten at dolgozott,hogy egy sz.ros ket vagy haromszobas lakasban tengodjon elete vegeig.Ez csufabb dolog meg az utonallo rabloknal is akik az embert fejbeutik a penztarcajaert! Na ezert es meg sok egyeb mas cselszovo pontjaert ne irja ala senki es ne egyezzen bele ebbe az uj lakobizottsagi torvenybe! Es ha majd eroszakoskodnak,akkor fogjatok ossze emberek es utcara kell menni ez ellen a neo-bolsevista lakasmaffia ellen. Mert ha most hagyjatok magatokat akkor az orszagunkat es nepunket kirablo,alnok es cselszovo rablobanda azt tesz majd veletek amit eppen csak akar.Es aki ezt alairja es beleegyezik azoknak mar nem lessz visszaut.Szolidaritssal,osszefogassal es egy keves batorsaggal ,igen is legyozheto ez a maffia mely most a lakasaitokra vetette ki a halojat! Uj lakasokat epiteni arra nem kepesek de arra igen,hogy az emberek amugy is sanyaru eletet meg jobban megnyomoritsak.Ne hagyjatok magatokat,fogjatok ossze ellenuk!(Ezt a felhivast a Facebook-ra es a Twitter-re is fel fogjuk tolteni,hadd lassa az egesz vilag milyen “gyonyoru” orszag ez a mi Romaniank).(Ha a kommentet nem teszitek ki,ropcedulakon fogjuk figyelmeztetni az allampolgarokat,melyeket beteszunk a postaladakba es szetszorjuk a legforgalmasabb utszakaszokon!)

 • User
  Dátum: 2018. szeptember 28., 9:15
  ÉRTÉKELÉS: -1

  Azt már tisztáztuk, mennyit ér a facebookos fenyegetőzésed. Az is megmosolyogtató, hogy szerinted twittereznek, akik nem tudnak közköltséget fizetni. De inkább nézz utána, hogy a mintademokráciádban, pl. Németországban mit tesznek azokkal, akik nem akarják kifizetni mondjuk a vízfogyasztásukat. Szerinted meddig maradhatnak a lakásukban?

 • User
  Dátum: 2018. szeptember 28., 12:52
  ÉRTÉKELÉS: -2

  Nemetorszaggal te egyaltalan ne hasonlitgasd a mi helyzetunket,mert ott aki nem fizet az valoban rosszindulatbol nem fizet.Itt nalunk a szegenyseg miatt es az ehberek miatt nem fizetnek.Nemetorszagba egy munkanelkuli segely (somerpenz)nagyobb a romaniai minimalbernel.A fizetesekrol es nyugdijakrol,meg a gyereknevelesi potlekrol nem is beszelve.Akkor hozzatok ilyen torvenyt amikor Nemetorszag szintjere emelitek a fizeteseket! Sot koveteljuk,hogy Nemetorszag-i fizetesek legyenek nalunk is! Milyen jol tudtok dobalozni Nemetorszaggal mikor egy torvenyt a javatokra akartok forditani de azt is ird melle ,hogy ott mennyi a fizetes,a nyugdij es a gyereksegely! Orban Viktornak is meg fogjuk irni nyilt levelben,hogy az RMDSZ nem egyeb Romaniaban mint a sajat magyarjait nyuzo maffia rablobanda.Minek kerites a migransok ellen.mikor a magyarok legnagyobb ellensegei a szinten magyarokbol alakult maffia,melynek neve RMDSZ! Kepesek volnatok a dolgozo szerencsetlen honfitarsaitokat utcara dobni csak azert,hogy lakasaik arabol meg jobban megtomjetek a zsebeiteket?! Szegyentelen aljas rablok! A romaniai magyar kissebbseg szegyenei vagytok.Alnokok,csalok,tolvajok es hazaarulok!

 • User
  Dátum: 2018. szeptember 28., 12:02
  ÉRTÉKELÉS: -3

  Mivel manapság csak az nem dolgozik, aki nem akar (s ne emlegesd az éhbért, az mese, előbb helyezkedj el), aki nem fizet közköltséget, az rosszindulatból nem fizet. Punktum. Miért írod, hogy én hozzak törvényeket? Eszem ágában sincs politikus lenni! Te viszont hozhatsz létre munkahelyeket (megvan a törvény rá), s mutathatsz példát fizetésből, adakozásból. Az Orbán Viktornak címzett nyílt levél pedig istenien fog kinézni Vladimir Putyin aláírással! 🙂

 • User
  Dátum: 2018. szeptember 28., 13:35
  ÉRTÉKELÉS: -3

  Te komolyan azt hiszed, hogy Orbán Viktor a te leveledet fogja olvasgatni, és hogy majd a te leveled miatt fogja megregulázni az RMDSZ-t? El vagy tévedve, de nagyon. Amit elhasználsz, azért fizetni kell és pont. Annyit használj, amennyire pénzed van. És akkor senki sem fog se megbüntetni, se a lakásod elvenni.

 • User
  Dátum: 2018. szeptember 28., 13:22
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Es ahhoz mit szoltok,ha majd egy adott tombhaz lakoi,kozmegegyezes reven,kutat furatnak a tombhaz pincejeben,vagy a tombhazuk mellett es lemondanak a nepnyuzo vizszolgaltato szolgaltatasairol.Most lehet kapni olyan vizpompakat melyekkel egy ilyen kutbol egy egesz tombhaz vizszolgaltatasa megoldodik.Ebbe nem szolhattok bele,mert ez az ott lakok sajat dontese.Mindenkinek jogaban all mas megoldast keresni,ha egy adott szolgaltatoval nincsen megelegedve!

 • User
  Dátum: 2018. szeptember 28., 13:46
  ÉRTÉKELÉS: -3

  A level igen is meg lesz irva a magyar miniszterelnoknek,attol fuggetlenul,hogy hanyan gunyolodtok itt velunk.Aki meg levelet akar irni neki az megteheti Facebook-on,vagy a miniszterelnok hivatalos honlapjan http://www.miniszterelnok.hu-n.Legalabb megtudjuk,hogy milyen ember valojaban a Miniszterelnok Ur.Hadd lassuk kinek lessz igaza,-nekem vagy a gunyolodoknak! Meg mas cimeim is vannak de ezeket most nem akarom megadni a nyilvanos oldalon.

 • User
  Dátum: 2018. szeptember 28., 17:42
  ÉRTÉKELÉS: -8

  Na latod.Most adtal egy otletet.Majd en is ugy csinalom mint a PSD cselszovoi,akik itthon megirtak a levelet,aztan elkuldtek Rudy Giulianinak amerikaba,hogy tegye ra az alairasat es kuldje vissza mintha o sajatmaga irta volna.Majd en is elkuldom elobb Putinnak es megkerem,hogy tegye ra az alairasat,hatha igy Orban jobban meghallgatja majd a szekelyek panaszat.Az ember mindeg tanul es mint latod meg a cselszovoktol is van mit tanulni.

 • User
  Dátum: 2018. szeptember 28., 18:44
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Lesz e változás valami jóra?! Mi pár éve kunyerálunk 1 cégtől pénzt ha javíttatunk, de soha sem száll be a költségekbe! A tömbház földszintjén van a székhelye, így pl a tető őket nem érdekli! Valakinek hasonló esete? Mit lehet ilyen esetben tenni?!

 • User
  Dátum: 2018. szeptember 28., 18:31
  ÉRTÉKELÉS: 5

  3000 lej és 3 év?! Ezek hülyék! 11 lakó összedob 1000 -1000 lejt megjavittatja a tetőt vagy szigeteltet, 1 különc akinek volna lehetősége, de bunkó az nem fizet és megussza mert nem éri el a 3000 lejes keretet!!! Ez normális?! 1 lej után is hatalmas büntető kamatot kellene fizettetni és akár kilakoltatni, h költözzön ki az erdő alá ha nem tud közösségben élni!

 • User
  Dátum: 2018. szeptember 28., 18:13
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Jógok, kötelezettségek?! Csendháborításról semmi? A zajongó szomszédokról semmi?! Kora hajnalban a felettem lakó szomszédasszony jobban zajong mint egy csorda vaddisznó!

 • User
  Dátum: 2018. szeptember 29., 9:32
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Egy millió minuszt is írhattok,,akkor is vízpumpa ! e csodálkozzatok akkor,ha Magyarorszgon lerománoznak ,habár ott sem beszélnek tökéletesen, de legalább nem használnak román szavakat -olvasom deszcurkorec!! butelia ,remorka .

 • User
  Dátum: 2018. szeptember 29., 9:55
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Nagyszerű ötletnek tűnik kutat fúratni a tömbház alá, hogy ne legyünk szerződéses viszonyba a szolgáltatóval! Gondolom, akkor a budin lehúzott víz is abba fog kerülni…

 • User
  Dátum: 2018. szeptember 29., 12:05
  ÉRTÉKELÉS: -1

  Hát igen.Megint eljön majd a pópa és megmondja kik is vagyunk…’nézzetek tükörben…mongoloid típusú fizimiskátok van?látjátok vörös a hajatok/honnan vette?hát persze nem volt szemüvege!/ tehát ti is őslakosok voltatok/vagytok csak hát…a többit tudjuk.Természetesen Buzau megyében is csupa vörös hajú emberek lakják csak nem tudom miért feketére festik a hajukat és dióolajjal kenegetik a bőrüket és rengeteget szoláriumoznak!Tehát ha megint eljön és szól hozzánk, akkor elmondhatja né emberek,a napi használt nyelvetekben rengeteg az őseitek által használt szó,például duba,remorka,árdé,vinete,cirkula,maszlina,kaszka,buletin,borkán/y/.Na majdnem elfelejtettem a POMPA szót ,amelyről itt lejjebb szó volt.Tényleg kinek van most igaza?Neki vagy a pópának?

 • User
  Dátum: 2018. szeptember 30., 16:18
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Met/Sakkó-nak a párja/a biciglihez/sokan így írják!/ a kereket pumpáljuk ,nem szivattyúzzuk !Máskülönben igazad van ,a szivattyú húzza a vizet ,legtöbbször a pumpa továbbítja ,de a kézi szerkentyű az bizony vízpumpa.A boltokba is volt olajpumpa amikor a boltos hordóból pumpálta ki az étolajat…régi szép idők.