Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Új alapokra helyezik

Új alapokra helyezik Gazdaság

Jubilál a sepsiszentgyörgyi Vállalkozói Inkubátorház, amely az elmúlt 15 évben a folyamatos megújulási képességének köszönhetően sikerült aktívnak maradni.

A sepsiszentgyörgyi inkubátorház több mint 70 cégnek, gazdasági szervezetnek, klaszternek és intézménynek ad otthont, miközben az országban vele egyszerre megalakult vállalkozásfejlesztő inkubátorházak többsége már nem létezik. A sepsiszentgyörgyiek folyamatosan keresi az új lehetőségeket, hogy tartalommal töltsék meg az intézményt, hangzott el a 15. évforduló alkalmából szervezett online konferencián, amelyen az épületet adminisztrálók és az ott tevékenykedők értékelték az elmúlt éveket és felvázolták a következő időszak fejlesztési stratégiáját.

Hirdetés
Hirdetés

Az ASIMCOV vállalkozói szövetség igazgatója, Vajda Lajos emlékeztetett, 15 évvel ezelőtt egy gazdaságfejlesztő program keretében korszerűsítették az egykori kórházkazánházat és két inkubálási ciklus során több tucat kezdő vállalkozás telepedett meg az ingatlanban, amelyek lakbér- és más logisztikai támogatást kaptak. Időközben megszűntek az inkubátorprogramok, de az ASIMCOV-on belül először ágazati szövetségeket hoztak létre, majd ezekre támaszkodva modern vállalkozói rendszereket, vagyis klasztert létesítettek. Ezeket is betelepítették az inkubátorházba, így ott működik a nemzetközileg elismert faipari, textilipari, élelmiszeripari, zöld-energia, gyógyturisztikai klaszter, de a sepsiszentgyörgyi inkubátorházban található az Országos Klaszter Szövetség székhelye is. Néhány éve megnyitották az Innohub közösségi teret, ahol több vállalkozó dolgozik együtt rendszerben.

Közösségi térré alakítják

– Korszerű digitális platformot hoznak létre, amely egyrészt segíti az inkubátorházban működő több mint 70 cég, szervezet és intézmény közti belső kommunikációt, másrészt egy közösségi oldal jellemzőivel rendelkező platformon tennék lehetővé a bemutatkozási és népszerűsítési lehetőségeket – jelentette be Mátyus Enikő.

Az InnoHub közösségi tér koordinátora szerint keresik a pályázati lehetőségeket, hogy felújítsák a teljes épületet, hogy az megfeleljen a kor elvárásainak. Okos beléptető rendszert és az energiahatékonyságot segítő szenzorokat szerelnek fel az épületben, majd következik, hogy közösségi térré alakítsák az ingatlant. Mátyus Enikő arról számolt be, hogy részt vesznek egy nemzetközi digitális innovációs projektben. Májusban meghirdetnek egy pályázatot, amely révén 95.000 eurót hívhat le az a cég, amelynek van digitalizációs elképzelése, és új technológiát szeretne kipróbálni.

Vállalkozásösztönző és -képző programok

Mátyus Enikő emlékeztetett, hogy az elmúlt időszakban több start-up programot is lebonyolítottak, 56 induló vállalkozást finanszíroztak 25.000 és 100.000 euró közötti összeggel, idén 9 szociális vállalkozás indítását támogatják. Emellett képzéseket szerveznek, így májusban a fenntartható textilipar témában kétnapos eseményre készülnek, júliusban „egészség a turizmusban” témában szerveznek gazdasági rendezvényt, szeptemberben pedig nyílt napot tartanak a 15 éves Vállalkozói Inkubátorházban. Az ingatlanban működő cégeknek és szervezeteknek a közeljövőben a digitális marketingről és a webdesignról tartanak képzéseket, mivel vannak cégek, amelyeknek nincs költségvetése, hogy külsősöket bízzanak meg ezekkel a feladatokkal, ezért a képzések során megtanulhatják a szükséges alapokat.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások