Tiltott a közvetítői díj

Véget vetnének a külföldi munkaközvetítések terén tapasztalt visszaéléseknek. A 2000/156-os törvény módosítása révén a munkaközvetítők többé nem kérhetnek közvetítői díjat azoktól, akiknek munkahelyet ajánlanak, hívta fel a figyelmet Liliana Balmuș.

A Kovászna Megyei Munkafelügyelőség főfelügyelő-helyettese elmondta, a külföldi állásközvetítéssel foglalkozó cégek ezután kizárólag a munkaerőt kereső cégtől kaphatnak jutalékot, illetve borsos pénzbírságot kockáztatnak, ha mégis pénzt kérnek a munkavállalótól. A törvényhozók a visszaéléseknek próbálnak így véget vetni, hiszen előfordult, hogy a munkaközvetítők elvettek pár száz eurót, majd nem kínáltak cserébe külföldi állást, vagy olyanra is van példa, hogy autóbusszal szállították a munkavállalókat, de egy megállónál az útszélen „felejtették” őket.
A külföldön dolgozó román állampolgárok jogait védő törvény módosítása előírja, hogy sem közvetítési díjat, sem adatbázisba vételi illetéket nem kérhetnek a munkavállalótól. Ugyanakkor konkrétan megszabja a munkaközvetítők működési területét és azt is, hogy az ügynökségeknek kötelező közvetítői szerződést kötniük ügyfeleikkel; ennek a szerződésnek a kötelező pontjait is rögzítik.
Az új rendelkezés miatt elégedetlenek az ügynökségek. Egy neve elhallgatását kérő sepsiszentgyörgyi munkaközvetítő lapunknak elmondta: a vállalkozás létét veszélyezteti az intézkedés, mert eddig ezekből a közvetítői díjakból éltek meg, azáltal, hogy külföldi kapcsolataikat latba vetve munkahelyet találtak ügyfeleiknek. A vállalkozó elismerte, hogy a szakma becsületét vissza kellene állítani, mert az országban történtek visszaélések, de ezek a csalók azt kockáztatták, hogy pórul járt ügyfeleik beperelték őket.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.