Felhívás!

Tervezzük meg a nyaralást!

Tervezzük meg a nyaralást! Gazdaság

A szervezéssel és alapos tájékozódással megelőzhetjük, hogy kellemetlen meglepetések érjenek a nyaralás során. A turisztikai szakemberek szerint a legfontosabb, hogy rendben legyenek az utazási okmányaink, megbízható helyen foglaljunk szállást, legyen elég pénzünk, hogy a váratlan kiadásokat is fedezni tudjuk, de nem árt, ha a célország jellegzetességeire, a helyi szokásokra is figyelünk.

 

László Endre, az ország utazási irodáit tömörítő munkáltatói egyesület (ANAT) regionális elnöke, a sepsiszentgyörgyi Transilvania Tourist Service turisztikai ügynökség ügyvezetője arra hívta fel a figyelmet, ha külföldre utazunk, érdemes tanulmányozni a külügyminisztérium honlapját, ott hasznos tanácsokkal is ellátnak, de arra is figyelmeztetnek, ha egy adott országba éppen nem biztonságos a kiutazás. A szakember szerint tájékozódni kell, hogy milyen úti okmányra van szükségünk, elég-e a személyazonossági igazolvány, vagy útlevél, esetleg vízum is szükséges. Ha csak az egyik szülő utazik a gyerekkel, szükség van a másiktól közjegyző által hitelesített felhatalmazásra; ha a kiskorú egyedül utazik repülővel, akkor mindkét szülőnek felhatalmazást kell adnia a légitársaságnak. Magyarországon nem ilyen szigorúak a szabályok, ám hiába utazik a gyerek magyarországi útlevéllel, ellenőrzéskor az állandó lakhelyét veszik figyelembe, tehát ha Romániában lakik, az itten elvárások szerint kell eljárni. Kölcsönautóhoz is felhatalmazás kell, cégautóhoz pedig hivatalos iratok.

Fontos biztosítást kötni, és jó tudni, hogy életbiztosítás nem fedezi a sürgősségi beavatkozásokat, részletezte László Endre. Szerinte, érdemes megbízható helyen szállást foglalni, és oda kell figyelni a visszaigazolásra, mert ha fedezet nélküli bankkártyát adunk meg, és nem olvassuk el a visszajelzést, hogy nem tudták levenni az előleget, vagy éppen a teljes összeget, előfordulhat, hogy csak akkor ébredünk rá, hogy a foglalásunkat törölték, amikor megérkezünk a helyszínre.

A helyi szokások ismerete nagyon fontos lehet, főleg ha nem európai országba utazunk. Joós Ştefan, a sepsiszentgyörgyi Sun Travel utazási iroda ügyvezetője arra hívja fel a figyelmet, hogy afrikai országokba utazás előtt a kötelező és a javallott oltásokat is érdemes beadatni. Semmilyen körülmények között ne vegyünk el idegenektől csomagot, és ne is vállaljuk, hogy elviszünk bármit, hiszen például Thaiföldön vagy Indonéziában halállal büntetik a kábítószer-csempészetet. Szingapúrban pedig borsos pénzbírságot rónak ki, ha az utcán dohányozunk, szemetelünk, vagy éppen csókolózunk. Dubaiban a helyiek személyes sértésként élik meg, ha nem alkalmazkodunk a szokásaikhoz, figyelmeztet Joós Stefan. Ugyanakkor általános szabályként azt is megemlítette, ha társas utazáson veszünk részt, szigorúan tartsuk be az időpontokat, ne késlekedjünk.

A román külügyminisztérium honlapján elsősorban arra figyelmeztet, hogy mindig érvényes dokumentummal utazzunk, azok legyenek jó állapotban, nem árt, ha van plusz fényképes igazolvány, például hajtási jogosítvány is nálunk. Azt tanácsolják, bármi gondunk van, jelentkezzünk a külképviseletnél, érdemes még az utazás előtt ellenőrizni, hogy az adott országban hol található a legközelebbi romániai konzulátus, a veszélyesnek minősített országokban érkezéskor be kell jelentkezni. Azt tanácsolják, kerüljük az utcai tüntetéseket, a tömeges megmozdulásokat, tiszteljük az adott ország törvényeit, szokásait. Vigyázzunk saját javainkra, ne vállaljuk más csomagjának szállítását, és legyen elég pénz nálunk. A hazai turisták különben az európai országok közül legszívesebben Görögországba, Horvátországba, Olaszországba és Törökországba utaznak, ám lassan felzárkózik Spanyolország is a népszerűségi listán, közli az országos statisztikai intézet.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.