Felhívás!

Telepítsünk is!

Telepítsünk is! Gazdaság

Nem jó, ha a fára és erdőre csak úgy tekintünk, mint egy árura, úgy kell bánni a faanyaggal, hogy megmaradjon az egyensúly, fogalmazta meg Vajda Lajos. A Kovászna Megyei Kis- és Középvállalkozók Szövetségének (ASIMCOV) igazgatója rámutatott: a Román Akadémia keretében működő Gazdasági Előrejelzési Intézet megyénket választotta ki célterületként a biogazdaság meghonosítására.

Az a cél, hogy a sepsiszentgyörgyi Vállalkozói Inkubátorházban fejlesztett klaszterek keretében felkutassák és megmutassák a jó példákat, gazdasági modelleket és bio-innovátorokat.

Bagoly Miklós, a Pro Wood faipari klaszter elnöke rámutatott: Kovászna megyében a faipar hagyományos iparág, ám azt kell elemezni, hogy mennyire fenntartható. Szem előtt kell tartani az erdő termelőképességét és azt, hogy ne termeljünk ki erdőrészeket anélkül, hogy újratelepítenénk. Másrészt a faiparnak illeszkednie kell a körkörös gazdaságba, hiszen a faanyag újratermelődő és újrahasznosítható nyersanyagforrás, vagyis ha egy fából készült termék lefutotta életciklusát, alakítva még újrahasznosítható. Kiemelt figyelmet kellene fordítani a rövid életciklusú fajták – nyárfa, akácfa, kanadai juhar – termesztésére és ipari felhasználására, de anélkül, hogy ezáltal a mezőgazdaságban hasznosítható területeket csökkentenénk.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.