Felhívás!

RÖVIDEN

Kormányrendelettel módosítanak

A kormány mai ülésén rendelettel hárítja a munkáltatóról a munkavállalóra a társadalombiztosítási járulékokat, jelentette be Mihai Tudose miniszterelnök. A társadalombiztosítási járulék esetében a következő változások lesznek: jelenleg a bruttó bér 39,25 százalékát fizeti be a munkáltató és a munkavállaló társadalombiztosításként, ez az arány 37,25 százalékra csökken. A munkáltató által befizetett 22,75 százalékból 20 százalék a munkavállalóra hárul át. Emellett a jövedelemadó 16 százalékról 10 százalékra csökken 2018. január elsejétől.

A minimálbér-emelés hátránya

A hazai kis- és közepes vállalkozások több mint 80 százalékának nem áll módjában megemelni a minimálbért, az érintett cégek 60 százaléka elbocsátásokhoz fog folyamodni, kongatta meg a vészharangot Florin Jianu. A Kis- és Közepes Vállalkozások Országos Tanácsának elnöke szerint jelentősen megterhelné a cégeket a minimálbér-emelés. A szakmai szervezet felmérést is készített tagjai körében, és a 400 vállalkozó 82,9 százalékának nem áll módjában emelni a minimálbért, 60 százalékuk elbocsátja alkalmazottai egy részét, míg 90 százalékuk legfeljebb 100 lejjel tudná megemelni a jelenlegi szintet.

Növekedett az átlagbér

Az Országos Statisztikai Intézet legfrissebb adatai szerint szeptemberben 3305 lej volt az országos bruttó átlagbér, a nettó 2376 lej. Ez 0,5 százalékos növekedést jelent az előző hónaphoz képest. Legjobban az informatikai és kommunikációs ágazatban dolgozók kerestek, nagyjából az átlagbér kétszeresét, azaz 6022 lejt. Másik oldalon a szállodákban és vendéglőkben dolgozóknak fizettek legkevesebbet, átlagosan 1399 lejt. Az előző év ugyanezen időszakához képest szeptemberben 13,5 százalékkal nőtt a nettó bér.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.