Felhívás!

RÖVIDEN

Adómentes ajándék húsvétra

Az érvényes adóügyi törvény szerint a fizetésen túl adómentes ajándékokkal is ösztönözhetik alkalmazottaikat a vállalkozások, hívta fel a figyelmet Debreczeni László. A sepsiszentgyörgyi adószakértő elmondása szerint ezt eddig évente egy alkalommal lehetett megtenni 150 lejes kerettel. Idéntől viszont négy alkalommal lehet, alkalmanként 300 lej értékben adómentesen ajándékozni. Ez azt jelenti, hogy évente 1200 lej értékben lehet jutalmazni az alkalmazottakat. Debreczeni hozzátette: törvény szerint a munkaadók húsvétkor, nőnapon, gyereknapkor és karácsonykor adhatnak alkalmazottaiknak vagy alkalmazottaik gyerekeinek adómentes ajándékot.

E-számla kell az üdülési csekkekhez!

Az üdülési jegyek vagy kártyák elfogadásához idén kötelező lesz az E-factura (elektronikus számla) rendszer használata, hívja fel a turizmusban dolgozók figyelmét a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület. Emlékeztetnek, hogy április 1-jétől kötelezővé vált a kereskedelmi szálláshelyek és az utazási irodák számára, hogy minden olyan számlát feltöltsenek az E-Factura rendszerre, amelyet az ügyfelek üdülési jegyekkel vagy üdülési kártyákkal fizetnek ki. Egyelőre gondot jelent, hogy a rendszer még nem áll készen a magánszemélyeknek kibocsátott számlák feltöltésére. Az utazási irodáknak vagy szálláshelyeknek regisztrálniuk kell a www.anaf.ro oldalon elérhető SPV-ben (Spațiul Privat Virtual) ahhoz, hogy hozzáférjenek és használni tudják az E-factura rendszert, amely az adóhatóságnak azonnali rálátást biztosít a cég tevékenységére.

Razzia adóelkerülők ellen

A Munkaügyi Felügyelet és az Adócsalás Elleni Főigazgatóság közös ellenőrzéseket végez a munkahelyi bejelentés és adózás elkerülésének leküzdése érdekében. A Cronos nevű ellenőrzési akció célja, hogy minden romániai munkavállaló hozzáférjen a szociális juttatásokhoz, mint az egészségügy, nyugdíjak, munkanélküliségi segély és munkabaleset-biztosítások, illetve a munkajogi szabályok által biztosított védelemhez. Ennek érdekében adócsalás elleni és munkaügyi ellenőrökből álló vegyes csapatok vizsgálódnak az építő- és vendéglátóipari, gépjármű-karbantartás és -javítás, a közlekedés, az őrző-védő, a szépségápolás és testápolás, kereskedelem és takarítás területén működő cégeknél.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.