Felhívás!

Röviden

Lakást hétévnyi fizetésből

Egy hazai lakosnak hétévnyi országos átlagbérre (5429 lejre) van szüksége ahhoz, hogy lakást tudjon vásárolni, ehhez képest számos országban kevesebb, mint feléből lehet lakáshoz jutni, derül ki a Deloitte Property Indexből, amely 24 ország 61 városának lakásárait vizsgálta. Ez szerint Romániában Kolozsváron a legdrágábbak a lakások, ahol a négyzetméterár eléri az 1800 eurót. A második Bukarest 1440 euróval, a harmadik pedig Temesvár 1270 euróval. A magas romániai lakásárak ellenére nőtt az eladott ingatlanok száma. Júniusban összesen 54.781 ingatlant adtak el országszerte, 7008-al többet, mint májusban – derül ki az országos kataszteri hivatal (ANCPI) közleményéből. Ugyanakkor a Romániában elérhető ingatlanhitelek a legdrágábbak az európai piacon, átlag 5,3 százalékos éves kamattal. Európában a legolcsóbb ingatlanhiteleket Portugáliában kínálják jelenleg, 1 százalék körüli éves kamattal.

Kegyetlen építőanyag-drágulás

A kormány törvénymódosítással próbálja megfékezni az építőanyag-árak robbanásszerű drágulását. Ennek oka, hogy az elmúlt időszakban átlag 40 százalékkal drágult a vasbeton, faanyag, réz, kavics, aszfalt, polisztirén hablemez vagy PVC-cső ára és ez veszélyezteti az infrastrukturális beruházások kivitelezését. A kormány kilátásba helyezte, hogy módosítja a közbeszerzési törvényt annak érdekében, hogy az építőanyagok jelentős drágulása esetén módosítani lehessen a szerződésbe foglalt értékeket, e nélkül ugyanis számos kivitelező képtelen lenne megépíteni a felvállalt beruházást.

Fedezik a számlákat

A Fejlesztési, Közigazgatási és Közmunkálatokért felelős Minisztérium 134.748.112,60 lej összeget utalt át a Helyi Fejlesztések Országos Programjának (PNDL) I. és II. szakaszában megvalósított 219 beruházás számláinak fedezésére. Így az első szakaszra 20.264.260,35 lej összeget fizettek ki 30 folyamatban lévő beruházásra, a program második szakaszában pedig 114.483.852,25 lejt számoltak el 189 beruházási projektre. „Kifizettük a Helyi Fejlesztések Országos Program keretében a május 24–28. között benyújtott számlákat, a továbbiakban július 20-ig kifizetjük a június 15–17-ig benyújtottakat, az ez után az időpont után beérkezőket pedig a következő hónap folyamán fizetjük ki” – fejtette ki Cseke Attila fejlesztési miniszter.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.