Felhívás!

Röviden

Megszüntetik a támogatást

A román kormány megszünteti a gazdaságélénkítő programjának a beruházásokat ösztönző azon intézkedését, mely keretében a hazai cégek 50.000-től 200.000 euróig terjedő támogatást kaphattak volna beruházásokra. A program költségvetése 500 millió euró volt, és országszerte 27.736 cég pályázott. Kiderült, hogy sok cég ingatlanvásárlásra igényelt pénzt, amit a gazdasági minisztérium nem tart célravezetőnek, illetve felmerült a tömeges csalási kísérlet gyanúja is, ami miatt a szaktárca feljelentést tett a Korrupcióellenes Ügyészségnél. A gazdasági minisztérium azt ígéri, hogy a programot más formában később újra fogják indítani. 

Októberig halasztják

A gazdasági minisztérium honlapján közzétett kormányhatározat-tervezet idén október 1-jére tolná ki a cégek valós haszonélvezőiről szóló nyilatkozat leadási határidejét. Mint arról korábban beszámoltunk, ennek a nyilatkozatnak a leadása minden hazai vállalkozást érint, és az éves mérlegek leadásától számított 15 napon belől a Cégbírósághoz kell benyújtani ezt a nyilatkozatot. Claudiu Năsui gazdasági miniszter azonban fölöslegesnek minősítette ezt, hiszen elmondása szerint az állam már rendelkezik a szükséges adatokkal. A tárcavezető szerint a nyilatkozat leadásának októberig való elhalasztása is csak átmeneti megoldás, hiszen valójában szükségtelen ez a kötelezettség. 

Tengerpart mindenkinek

Fejenként akár 40 lejért is meg lehet szállni egy éjszakára a román tengerparton. Idén 54 tengerparti szálloda vesz részt a programban, amely által június 20-áig a csúcsidényhez képest akár 65 százalékkal alacsonyabb áron kínálják szolgáltatásaikat. A tengerparti szálláshelyeken az elkövetkező egy hónapban nagyjából 4000 turistát tudnak fogadni. Legolcsóbb ajánlat egy neptuni szállodáé, ahol egy kétszemélyes szobáért 80 lejt kérnek el egy éjszakára. A program legdrágább kínálata egy mamaiai szállodáé, ahol, ha két személy legalább öt napot tölt el, akkor éjszakánként 520 lejt kell kifizessenek, ám ezért a pénzért már ultra all-inclusive ellátásban lesz részük.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.