Felhívás!

Röviden

Közeleg a határidő

A munkaadóknak január 28-ig van még idejük, hogy lejelentsék a minimálbéren dolgozó alkalmazottaikat érintő változásokat, hiszen a kötelező béremelést a január 1-i hatályba lépésétől számított 20 munkanapon belül kell lejelenteni a munkaszerződéseket nyilvántartó Revisal adatbázisba. A munkaügyi felügyelőség arra is emlékeztet, hogy a felsőfokú végzettséggel és legalább egyéves munkaviszonnyal rendelkező munkavállalók esetében nem változott a minimálbér, az megmaradt a 2350 lejes szinten.

Nem „bántják” a büntetőpontot

A januárban életbe lépett minimálbéremelés nem érinti a büntetőpontot, miután a kormány sürgősségi rendelettel elfogadta a 2018/114-es kormányrendelet egyes előírásainak módosítását, azaz a tavaly decemberi szinten tartja a büntetőpont értékét. A sürgősségi rendelettel továbbá jövő év január 1-ig halasztották a közméltóságoknak, polgármestereknek, alpolgármestereknek, megyetanácselnököknek és -alelnököknek külön nyugdíjat biztosító törvény gyakorlatba ültetését is. A közintézmények alkalmazottainak járó pótlékok értéke is a tavalyi szinten marad. A rendelet megszünteti az ideiglenes áthelyezéseket a magánszférából a közszférába, illetve az energetikai cégekre kivetett 2%-os pluszadót is törölték.

Adóellenőrzés évente?

Romániában már nemzetbiztonsági ügy lett az adócsalás, véli Florin Cîţu. A pénzügyminiszter emiatt azt kéri a Legfelsőbb Védelmi Tanácstól (CSAT), hagyja jóvá a pénzügyminisztérium és az Országos Adóhatóság (ANAF) korszerű informatikai rendszerének kiépítését. Florin Cîțu bejelentette: minden lépést megtesz annak érdekébe, hogy idéntől az ANAF évente legalább egy ellenőrzést elvégezzen a vállalatoknál, kivéve a feljelentés alapján történő ellenőrzéseket. Ludovic Orban kormányfő is arra panaszkodott decemberben, hogy az Európai Unióban Romániában a legnagyobb az adócsalás és a legalacsonyabb mértékű az áfa-gyűjtés. A kormányfő az adóhatóság informatikai rendszerének korszerűsítésétől reméli az adócsalás csökkentését.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.