Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Rövidek

Péntekig lehet pályázni

A magyar kormány által finanszírozott Székelyföldi Gazdaságfejlesztési Program első pályázati kiírására január 25-ig, péntekig nyújthatják be pályázatukat a mezőgazdasági termékek feldolgozásával foglalkozó Kovászna, Hargita és Maros megyei vállalkozások. A programot lebonyolító Pro Economica Alapítvány első körben a nagyberuházások létrejöttét támogatja. Az önrész 50 százalékos, és pályázni lehet 200 ezer eurónál nem kevesebb vissza nem térítendő támogatásra. Várhatóan ezt követi majd a kisebb összegű támogatás kiírása a gazdák és kistermelők számára. Részletes pályázati útmutató a www.proeconomicaalapitvany.ro oldalon található.

 

Csak online nyújtható be!

Idén kizárólag online fogadják az egységes adónyilatkozatot, hívja fel a figyelmet az Adóhatóság (ANAF), amely arra is figyelmeztet, hogy az űrlap benyújtásának határideje március 15-e, nem pedig július vége, ahogyan tavaly volt. Mint ismert, az egységes adónyilatkozatot azoknak kell leadniuk, akik tavaly munkakönyves állásuk mellett egyéb forrásból is szert tettek bevételekre. A 230-as számú űrlapon ugyanakkor mindenki felajánlhatja az adója 2, illetve 3,5 százalékát civil szervezeteknek vagy egyházaknak. Aki március 15-ig elmulasztja az egységes adónyilatkozat leadását, az 50 és 500 lej közé tehető büntetést kockáztat.

 

Kikezdték az „almát”

Rájár a rúd az Apple-re: a Kínában és Németországban folyó eljárások után most nagy riválisa, a Samsung őshazájában, Dél-Koreában lesz kénytelen bíróság elé állni. Az ország kereskedelmi bizottsága azzal vádolja az Apple-t, hogy mobilpiaci pozícióival visszaélve kizsigereli a helyi távközlési vállalkozásokat, és az iPhone-okkal kapcsolatosan járulékos költségeket terhel rájuk. Legutóbb például arról lehetett hallani, hogy mobilhálózat-üzemeltetőkkel fizetteti meg a hirdetéseit, sőt, a cégeknek még az iPhone-ok javítási költségeibe is be kell szállniuk. Az Apple azt állítja, hogy nem élt vissza hatalmával, és mind ő, mind a helyi üzemeltetők hasznot húznak dél-koreai beruházásaiból. A cég szerint a hirdetési alap a dél-koreai partnerek számára is előnyös, hiszen a reklámokba beruházott pénz erősíti az Apple-t mint márkát.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.