Felhívás!

Románia elkésett a műanyagtilalommal

Románia elkésett a műanyagtilalommal Gazdaság

Az uniós tagállamokban 2021. július 3-tól meg kellett volna szüntetni az egyszer használatos műanyag termék forgalmazását, ám ezzel az intézkedéssel Románia megkésett, annak ellenére, hogy az Európai Unió két éve adta ki az erre vonatkozó irányelvet, amit a hazai jogrendbe kellett volna ültetni. Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter szerint az egyszer használatos műanyag termékek és csomagolóanyagok megszüntetését szabályzó törvénytervezet elfogadása kapcsán van egy kis lemaradás, de ez néhány héten belül behozható.

Európában évente több mint 26 millió tonna műanyag kerül a szemétbe, a nehezen lebomló műanyag a tengeri szennyezés négyötödét teszi ki. Az uniós irányelvek elsősorban azon eldobható műanyag eszközök használatát tiltják, amelyek leggyakrabban jelennek meg hulladékként. A betiltásra kerülő egyszer használatos termékek: a fültisztító vattapálcika, evőeszköz, tányér, szívószál és italkeverő, léggömb és léggömbpálcika, élelmiszeredény, pohár, italtároló, cigarettaszűrő, műanyag zacskó, göngyöleg, nedves törlőkendő és egyéb egészségügyi cikkek. Ezek betiltásakor figyelembe veszik, hogy van-e elérhető és megfizethető alternatíva, ellenkező esetben kötelezik az olyan címkézést, amely tájékoztatja a vásárlót a termék műanyag tartalmáról és káros voltáról. A tiltás alá eső, egyszer használatos műanyagok nem tűnnek el azonnal, hiszen az üzletek, éttermek a már készleten levő műanyag eszközeiket eladhatják, illetve felhasználhatják.

Célkitűzések szerint 2030-ra az uniós belső piacon minden műanyag csomagolásnak újrahasznosíthatónak kell lennie, csökkenteni kell az egyszer használatos műanyagok alkalmazását, a mikroműanyagok használatára pedig korlátozást vezetnek be. Európában a teljes műanyag-felhasználás negyven százaléka csomagolásra megy. Tánczos Barna szerint fokozatosan szeretnék kivezetni a piacról az egyszer használatos műanyag termékeket. Szeretnék, hogy a szervezőkkel együttműködve elérjék, hogy már idén nyáron legalább a fesztiválokon ne lehessen egyszer használatos műanyag termékeket használni. A Greenpeace arra hívja fel a figyelmet, hogy a műanyag tányért, evőeszközt, poharat nem egyszer használatos papírból, fából készült eszközökkel kellene helyettesíteni, mert azokkal is szemetet termelünk, nem beszélve arról, hogy előállításukhoz erdőket kell kivágni. Az elmosható, többször használható eszközökhöz való visszatérést szorgalmazzák.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.