Felhívás!

Nem támogatás, hanem kölcsön!

Nem támogatás, hanem kölcsön! Gazdaság

Hamarosan az állam által garantált, kamatmentes kölcsönt kaphatnak azok a 16 és 55 év közötti személyek, akiknek ugyan nincs jövedelmük, de valamilyen engedélyezett oktatási rendszerben, vagy felnőttképzésben vesznek részt.

A Fektess a tanulásba! címmel a kormány által elfogadott 2018/50-es rendelet szerint a 16 és 26 év közötti diákok legtöbb 40 ezer lejes kölcsönt kaphatnak. Ez összeg további 20 ezer lejjel egészíthető ki, ha a tanuló a kölcsön megtérítése alatt munkát vállal. A 26 és 55 év közötti állástalan személyek is jogosultak egy legtöbb 35 ezer lejes hitelre abban az esetben, ha tovább szeretnének tanulni, vagy képzéseken vesznek részt. Annak a kedvezményezettnek, akinek nincs jövedelme, kezesre lesz szüksége. Ugyanakkor a hitelt több részletben is le lehet hívni, amikor az érintett bemutatja a kiállított számlákat. A kölcsönkapott pénzt tíz év alatt kell visszafizetni a legtöbb ötéves türelmi időszakkal együtt. A kamatmentes hitelt az Első ház programhoz hasonlóan a kereskedelmi bankokon keresztül futtatja a kormány. Az állam 80 százalékos állami garanciát vállal, a maradék 20 százalék a bankok kockázata lesz.

A vonatkozó jogszabály leszögezi, hogy a „diákhitelt” tanulási-, művelődési- vagy sporttevékenységekhez kapcsolódó költségeikre, egészségügyi kiadásokra vagy lakásvásárlásra és felújításra, illetve házbérre és informatikai eszközökre lehet fordítani. A kormány idén 600 millió lejt szán az állami garanciára és 5 millió lejt a kamattámogatásra, így ebben az esztendőben már 25 ezren élhetnének a lehetőséggel. Szakemberek ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy fontos megérteni, hogy ez nem egy támogatás, hiszen a pénzt vissza kell fizetni!

 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.