Nem működik a „csodafegyver”

Nem működik a „csodafegyver” Gazdaság

Sem a vállalkozások, sem az adóhivatal nincsenek még felkészülve az online pénztárgépek használatára, és az ezzel járó óriási adatmennyiség kezelésére, ezért a pénzügyminisztérium negyedszerre is elhalasztaná az e-kasszák bevezetésének kötelezettségét.

Az újabb halasztásról hétfőn a pénzügyminisztérium társadalmi párbeszéd bizottságában tárgyaltak, számolt be lapunknak Édler András. A bizottságban az országos kereskedelmi és iparkamarát képviselő háromszéki gazdasági szakember szerint a halasztás biztosra vehető, hiszen ezt a kérést a pénzügyminisztérium fogalmazta meg, tehát életbe is lépteti. Mint arról beszámoltunk, a nagy és közepes vállalkozásoknak június elsejéig kellene internetes kapcsolattal rendelkező pénztárgépeket üzembe helyezniük, de várhatóan szeptemberig kapnak haladékot. A kisvállalkozások augusztus elseje helyett várhatóan novemberig halaszthatják a modern kasszák beszerzését.
A pénzügyminisztérium azzal érvelt az újabb halasztás mellett, hogy az országban nincs elég online pénztárgépet forgalmazó cég, ezért a vállalkozások nem tudnak eleget tenni a határidős kötelezettségüknek. Édler a pénzügyminisztérium bizottságban azt az álláspontot képviselte, hogy legyen az új határidő jövő év eleje, hogy a kisvállalkozókat ne a forgalmas decemberi időszakban terheljék le az átállás nehézségeivel. Az Országos Adóhatóság (ANAF) sem áll készen az informatikai rendszerével, holott a Világbank 80 millió euróval támogatta ezt a folyamatot.
Édler András szerint ha ezt a pénzt mind informatikai berendezésekre fordították volna, most nem kellene problémát jelentsen a pénztárgépektől érkező adatok fogadása. Az online pénztárgépek az adócsalás felszámolásának egyik hatékony eszközét jelentenék, hiszen a pénzügyi ellenőrök egy bolt előtt megállva táblagépükkel ellenőrizni tudnák, hogy az eladó minden árut bevezet-e a kasszagépbe, és azonnal intézkedhetnek, ha egy üzletben elmulasztottak számlát adni. <

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.