Felhívás!

Nem mindenki adócsaló!

Nem mindenki adócsaló! Gazdaság

Nemrég drasztikusan megszigorították az adócsalás törvényi besorolását, emiatt jelenleg több mint 300 ezer hazai cégvezetőt fenyeget a bűnvádi eljárás veszélye, ők ugyanis nem fizették be határidőre az alkalmazottaiktól letartott adókat és járulékokat.

Az érvényes törvénykezés szerint adócsalásnak minősül és bűnvádi eljárást von maga után, ha egy cég 60 napon belül nem fizeti be az államkasszába az alkalmazottaitól visszatartott adókat. A listán 19 adónem szerepel, ezek között például a fizetésadó, az osztalékadó, különböző járulékok. A szigorú jogszabály március 1-jén lépett érvénybe, országszinten 331.178 cég késik a befizetésekkel, és a tulajdonos kockáztatja az egy évtől öt évig terjedő börtönbüntetést.

Enyhítést kérnek a hazai vállalkozói szervezetek és a pénzügyminisztérium is enyhítene a szigorú szabályon, és azt javasolják, hogy az adóhatóság minden esetet külön bíráljon el, mielőtt bűnvádi eljárást kezdeményezne. Utólag ugyanis rájöttek, hogy sok cég önhibáján kívül kerül olyan helyzetbe, hogy nem tud határidőre fizetni, például azért, mert nem tudja behajtani a kinnlevőségeit, sok esetben éppen az állam tartozik neki.

Debreczeni László sepsiszentgyörgyi adószakértő szerint három lehetőség is van, amikor a vállalkozás önhibáján kívül nem tud adót fizetni. Ilyen az, amikor a cég nem tudja behajtani kinnlevőségeit, vagy mert tartozásokat kell kifizetnie, vagy olyan költségei vannak, melyek elmulasztása esetén leállhat a tevékenysége. Debreczeni László aggályosnak tartja, hogy a törvénymódosítás-tervezet értelmében mind a három lehetőséget az adóhatóság egy munkatársa bírálja el, tehát egy ember szubjektív döntésén múlik, hogy indul vagy sem eljárás az érintett vállalkozó ellen. Az adószakértő szerint a szubjektivizmust ki kell zárni az adóhatóság és az adófizetők kapcsolatából.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.