Felhívás!

Ne halogassák!

Ne halogassák! Gazdaság

Június végéig lehet új szerződést kötni az áramszolgáltatóval, aki ezt elmulasztja, annak a jelenlegi áramszolgáltatója az általános díjszabás teljes értékén számlázza ki a villanyáram-fogyasztást, holott választhat annál kedvezményesebb díjszabást is.

Az áramszolgáltatók minden havi számla mellé kiküldik az árajánlatot, amelyből ki kell választani az adott háztartásnak a legmegfelelőbbet, majd a dokumentumot vissza kell küldeni az áramszolgáltatónak, vagy leadni annak ügyfélfogadó irodájában. A január óta bevezetett villamosáram-árliberalizáció értelmében a fogyasztónak joga van szolgáltatót váltani, és kiválasztani azt, amelyik számára legmegfelelőbb árat kínálja. Bár közel fél éve él a lehetőség, a 9 millió romániai háztartási fogyasztó kevesebb, mint felének van szabadpiaci szerződése, hívta fel a figyelmet Nagy-Bege Zoltán.

Az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság alelnöke szerint a fogyasztók 30 százaléka már az elmúlt év végén a liberalizált piacról vásárolta az energiát, és az új szerződést aláíró fogyasztók száma áprilisban elérte az egymilliót. Ez azt jelenti, hogy havonta több mint 250 ezer új szerződést írtak alá az áramszolgáltatóknál, ami óriási munkát jelent a szolgáltatóknak, akik „a határaikat feszegetik”. „Tévedések így is becsúsznak” – mutatott rá Nagy-Bege, aki szerint a hatóság folyamatosan ellenőrzi a szolgáltatókat. Ha látják, hogy nem tudnak eleget tenni a nagyszámú igénylésnek, át kellene csoportosítaniuk a meglevő munkaerőt vagy új alkalmazottakat felvenniük, annál is inkább, hogy a határidő közeledik. A hatóság alelnöke szerint viszonylag kevés fogyasztó választott új szolgáltatót, tehát aláírtak egy új szabadpiaci szerződést, de a régi szolgáltatójuknál maradtak. Szerinte kompromisszumos megoldás lehet, hogy ebben az időszakban maradnak a fogyasztók a régi szolgáltatójuknál, majd utána akár minden hónapban is kereshetnek új szolgáltatót.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.