Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Mentőövet kérnek

Mentőövet kérnek Gazdaság

A kormánynak olyan gazdasági intézkedéseket kell hoznia, amellyel ellensúlyozni tudja a koronavírus terjedése miatti kényszerintézkedések negatív hatásait, ellenkező esetben több ágazatban is csődöt jelenthetnek a cégek, ami munkahelyek megszűnésével és az állam bevételeinek csökkenésével is jár, hívta fel a figyelmet Édler András.

Hirdetés
Hirdetés

A Kereskedelmi és Iparkamara elnöke rámutatott: a koronavírus miatti, sokszor megalapozatlan pánik első hullámban a turizmusban okozott veszteségeket.

A vállalkozások ideig-óráig próbálják tartalékaikból fedezni a kiadásaikat, ám félő, hogy ha a jelenlegi állapot elhúzódik, sokan csődbe mennek, rengeteg ember veszítheti el állását és az állam az adóbevételeit, hívta fel a figyelmet Édler.

A kamaraelnök bejelentette, hogy a kamara kedden beadvánnyal fordult a kormányhoz, illetve a háromszéki politikusokhoz, amelyben azt kérik, segítsék a bajba jutott ágazatokat, első körben a turizmust azáltal, hogy átmeneti időszakra – legalább 6 hónapra – eltörlik számukra az adókat (áfa és profitadó) és illetékeket, valamint az alkalmazottak után járó társadalombiztosítási járulékokat.

Kérdésünkre, hogy ismerve az államkassza állapotát mennyire életszerű, hogy a kormány meghallgatja kérésüket, kifejtette: az államnak nagyobb a tűrőképessége mint egy vállalkozásnak, ezért kellene segítse a bajba jutott ágazatokat. A háromszéki kereskedelmi kamara kérése nem előzmény nélküli, mivel a Gazdasági minisztérium alárendeltségébe tartozó Turisztikai Igazgatóság az ágazatban tevékenykedő vállalkozók panaszai nyomán azt ajánlotta, hogy a turisztikai ügynökségeknek legalább 3 hónapra töröljék el a fizetések utáni adókat.

László Endre, a kereskedelmi kamara alelnöke, a Székelyföldi Turisztikai Klaszter elnöke rámutatott: a turizmusban a termék nem raktározható, mert ha egy szálloda ma üres, az a bevétel holnap nem pótolható. Joos Ștefan, a Christian Tour háromszéki képviselője nyugalomra intette a turistákat, és azt tanácsolta, hogy utazzanak a veszélytelen desztinációkra. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások