Felhívás!

Megoldások gazdáknak

Megoldások gazdáknak Gazdaság

A háromszéki gazdáknak alkalmazkodniuk kell a változó klímához, hívja fel a figyelmet Könczei Csaba. A mezőgazdasági igazgatóság vezetője szerint egyre szárazabbak és melegebbek az évek, és olyan kártevők is megjelentek nálunk, amelyek eddig nem voltak jellemzőek.

 

– Egy gazdaember két dolgot tehet: szárazságtűrő szaporítóanyagokat használ, ezért követni kell a magkereskedők újdonságait – mondta Könczei Csaba. – Másodsorban olyan talajmunkálatokat végez, amelyek nem engedik kiszáradni a termőföldet.

Ilyen fontos munkálat a mély altalajlazítás, amit a profik alkalmaznak; viszont jelentős üzemanyagköltséggel jár, ezért a kisgazdák elhanyagolják. Lényege, hogy 2–3 évente 40–50 centiméter mélyen fellazítják a talajt, összezúzzák az eketalp által képzett réteget, amely megakadályozza az esővíz leszivárgását, illetve a talajvíz felfelé való terjedését és a talaj levegőzését.

– A klímaváltozáshoz növényvédelmi szempontból is alkalmazkodni kell, mert térségünkben eddig nem ismert kártevők jelentek meg. A mezőgazdaság a folyamatos alkalmazkodásról szól, ehhez meg kellene erősíteni a tanácsadási tevékenységet, a szakemberek és gazdák közti szorosabb együttműködést – véli Könczei.

Az igazgató szerint idén a száraz tavaszt követően a júniusi eső aranyat ért, de még több csapadék is elkelne. Az áprilisi szárazság miatt egyes kultúrák nem fejlődtek egyenletesen, a termésátlagok tekintetében nem lesz kiemelkedő az idei esztendő.

A cukorrépa-termesztőket aggasztja, hogy nem tudják teljesíteni a hektáronkénti 26,4 tonnát, ahogyan a támogatási kritériumban szerepel. Kétszáz háromszéki répatermesztő igényelt kárfelmérést, az ellenőrzések jövő héten kezdődnek, és jegyzőkönyvbe veszik azokat a parcellákat, amelyeken szemmel láthatólag nem terem meg a szükséges mennyiség. Ezt a gazdáknak 15 napon belül le kell adniuk az APIA-hoz, így mentesülhetnek a támogatási kritérium teljesítésétől.

A kormány 2020-ig a jelenlegi 1,2 millió hektárról 2 millióra szeretné növelni az öntözhető területek számát. Az öntözés nemcsak a szárazság kivédését, hanem a minőségi és mennyiségi termésállandóság biztosítását szolgálja. Háromszéken 2019–2020-ban lesz lehetőség az öntözőrendszerek bővítésére. Most a 83 ezer hektár szántóterület 4,3 százaléka öntözhető, ezt kívánják 12 százalékra bővíteni. Megalakultak a maksa–lécfalvi, illetve az uzon–szentivánlaborfalvi vízfelhasználók egyesületei, amelyek az altalajfeljavító intézettől átveszik a térségbeli öntöző rendszereket, és azok korszerűsítésére pályáznak majd.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.