Felhívás!

Közeleg a határidő

Közeleg a határidő Gazdaság

A kényszerszabadságon levőknek járó állami támogatás után majd csak jövőben kell adót fizessenek az egyéni vállalkozók (PFA, II) és a katonai rendelettel bezárt fogorvosi rendelők.

Miután az elmúlt napokban Háromszéken is több egyéni vállalkozó vagy fogorvos bankszámlájára megérkezett a kormánytámogatás, többen aggódtak amiatt, vajon mikor és milyen módon kell befizetniük ennek adóvonzatát. Lapunk érdeklődésére Debreczeni László sepsiszentgyörgyi adószakértő elmondta: az állami támogatás összege bekerül az egyéni vállalkozók éves adójelentésébe, és adóvonzatát majd 2021. március 15-ig kell befizetni az államkasszába.

Mint arról beszámoltunk, a kormány többek között az egyéni vállalkozókra és katonai rendelettel bezárt fogorvosi rendelőkre is kiterjesztette a kényszerszabadságot, azzal a különbséggel, hogy ők a 4072 lejes országos bruttó átlagbér 75 százalékát kapják a sürgősségi állapot idejére. Mivel a szükségállapot március 16-án lépett érvénybe, múlt hónapra bruttó 1839 lej futott be az egyéni vállalkozók bankszámlájára.

Debreczeni László arra is felhívta a figyelmet, hogy normális esetben az egyéni vállalkozók az országos minimálbérre kiszámolt egészségbiztosítást fizetik, ám az állami támogatást másként adózzák, tehát ezután ki kell fizetniük egyrészt a támogatás bruttó összegére számított 10 százalékos jövedelmi adót, továbbá a 10 százalékos egészségbiztosítást és 25 százalékos nyugdíjbiztosítást. Fontos még, hogy az állami támogatás adóvonzatát azoknak is így számolják, akik egyébként átalányadót fizetnek a többi bevételeikből. Mindezt az adót jövő év március 15-ig kell befizetniük az államkasszába. Az áprilisi kényszerszabadságokra május 10-ig kell elküldeni az igénylést a Szociális Kifizetési Ügynökség elektronikus postacímére.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.