Felhívás!

Kevés a gazdaságilag aktív lakos

Kevés a gazdaságilag aktív lakos Gazdaság

Bár jövedelmeik nagy részét bankkártyára kapják, még mindig háromszor több készpénzt veszünk ki a bankautomatákból, mint amennyit kártyás fizetéssel költenek, mutat rá a Román Nemzeti Bank (BNR) elemzése. A fizetések jelentős része, a gyerekpénz, a mezőgazdasági támogatások és kérésre a nyugdíj is bankkártyára érkezik, és ugyan egyre népszerűbbé válik a kártyás fizetés szokása, a hazai vásárlók még mindig szívesebben használják a készpénzt.

Ez szerint lenne igény bankautomatákra, viszont vidéken ritkaságnak számítanak az ATM-ek. Ez plusz terhet és költséget ró a falvak lakóira, akik több kilométert kell utazzanak a legközelebbi városig, hogy készpénzhez jussanak. Nincs jó helyzetben a háromszéki falvak lakossága, hiszen a www.carduridecredit.ro oldal összesítése szerint a megyében összesen 44 bankautomata működik, ezek jelentős többsége az öt városban, faluhelyen mindössze Bereckben és Esztelneken van bankautomata telepítve.

Megérné-e ATM-et telepíteni?

Romániában a 2008-as gazdasági válság után torpant meg a bankautomaták telepítése, hiszen a pénzintézeteknek sok pénzbe kerülne ezek felszerelése és fenntartása, mutatott rá Bordás Attila. A sepsiszentgyörgyi bankszakember szerint egy bankautomata telepítése 50–60 ezer euróba kerül és havonta 2000–4000 banki műveletre lenne szükség ahhoz, hogy az önköltségi áron fenntartható legyen. Hozzátette: a pénzintézetek oda telepítenek ATM-készüléket, ahol várhatóan nagyobb a pénzmozgás és gazdaságilag aktívak az ügyfelek, vélhetően a nadrággyárak jelenléte miatt telepítettek bankautomatát Bereckbe és Esztelnekre. A nyugdíjasok általában havonta egyszer veszik ki a pénzüket az automatából, hasonlóan azokhoz, akik a gyermekpénzért vagy a magyar állam oktatási-nevelési támogatásáért tartanak fenn bankkártyát, így ők gazdaságilag nem aktívak, nem terveznek banki letétekkel vagy hitelfelvétellel.

A banki szakértő szerint a vidéki ATM-ek hiányára a tavaly életbe lépett cashback törvény jelenthetett volna megoldást, amely lehetővé tette, hogy a boltok pénztáránál legtöbb 200 lejt ki lehessen venni a bankkártyáról, csakhogy ez kizárólag az 50 ezer eurósnál nagyobb forgalmú boltokban kötelező, és a legtöbb vidéki kisbolt ennél kisebb forgalmat bonyolít le évente.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.