Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Innovatív élelmiszeriparunk

Innovatív élelmiszeriparunk Gazdaság

Ahhoz, hogy a háromszéki élelmiszergyártók fel tudják venni a versenyt a jól szervezett nyugati gyártókkal, szükség van kutatásra és innovációra, mutatott rá Manole Silviu, a Kovászna megyei AgrooFood élelmiszeripari klaszter elnöke.

Manole Silviu szerint a jövő kihívása a lakosság élelmiszerrel és vízzel való ellátása, ezt a lehetőségek szerint minél nagyobb mértékben helyi erőforrásból kell megoldani, ahhoz pedig innovációra van szükség. A térség élelmiszeripari vállalkozásait, szakintézményeket és kutatóközpontokat tömörítő AgroFood klaszter pontosan ezt a célt tűzte ki, azaz új, innovatív élelmiszeripari termékek kifejlesztését, regionális márkák kialakítását, és hogy a térségben megtermelt élelmiszer tudatos vásárlására, fogyasztására ösztönözzenek.

A háromszéki klaszter kategóriájában kiérdemelte a bronz minősítést, ezáltal több európai szervezet is felfigyelt a tevékenységére, és külföldi partnerekkel épített ki kapcsolatokat. Ennek köszönhetően vesznek részt a Transnational Collaboration Empowering Key European Industries – TRACE-KEI nevű nemzetközi pályázatban, amelyben hat ország regionális klasztereivel közösen két év alatt 213 ezer eurót hívnak le a klasztermenedzsment javítására, a tagok versenyképességének növelésére, számolt be Vajda Lajos, az Asimcov ügyvezetője és az országos klaszterszövetség alelnöke. Vajda úgy véli, az élelmiszeriparban szükség van az intelligens szakosodásra, kutatásokra és innovációra, hogy új, helyi, innovatív és egészséges termékek kerülhessenek piacra.

A sepsiszentgyörgyi projektindító eseményen Könczei Csaba, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője, a klaszter tagja kifejtette, a mezőgazdaságban és élelmiszeriparban is szükség van a regionális együttműködésre, és el kell érni azt, hogy az országos szinten kidolgozott fejlesztési stratégiák helyett egy adott térség jellemzőire építve dolgozzák ki a fejlesztési terveket. Hasonlóan vélekedett Sikó-Barabási Sándor, a Kovászna Megyei Élelmiszerbiztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság vezetője is, aki szerint a helyi és hagyományos élelmiszerek esetében tudják garantálni a minőséget.

Az Országos Élelmiszeripari Kutatóintézet vezetője, Bogdan Drăgancea arról számolt be, hogy az elmúlt időszakban az AgroFood klasztertől konkrét kutatási témákat kaptak, ezek alapján két új élelmiszerterméket fejlesztettek ki. Az illyefalvi Meotis tejfeldolgozó cég számára a tejfeldolgozásból visszamaradó savó hasznosítási lehetőségét kutatták, míg az előpataki borvízpalackozó Wega Invest számára borvíz és növényi rostok felhasználásával fejlesztettek ki egy új terméket.

Bakó Zoltán, a Meotis tulajdonosa érdeklődésünkre elmondta: a tejfeldolgozás során visszamaradt savóból főként sportolóknak szóló terméket terveznek előállítani, amelyből 200 milliliter elfogyasztása természetes módon pótolja a szervezetben az edzés vagy verseny közben, izzadás révén elveszített ásványi anyagokat. A termék várhatóan egy hónapon belül megkapja a szabadalmat a romániai védjegyhivataltól (OSIM), majd piacra vezetik.

Manole Silviu, az előpataki ásványvíz-palackozó tulajdonosától megtudtuk: számára olyan terméket hoztak létre, amely a szervezetben a prebiotikumot pótolja, azáltal, hogy az ásványi anyagokban gazdag borvízhez növényi rostokat adtak. A Fibro-Plusz nevű termék már több sepsiszentgyörgyi boltban kapható.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.