Felhívás!

Inflációhoz igazítanák a segélyeket

Évente az infláció mértékével emelkedhet a munkanélküli segély és a fűtéstámogatás összege, amennyiben a képviselőház megszavazza a törvénytervezetet, amely szerint az éves átlaginflációval növelnék az úgynevezett szociális referencia mutatót (ISR).

Jelenleg a referenciamutató 500 lejben van meghatározva, és 2008 óta nem módosult. Ez alapján számolnak ki több szociális juttatást, így a munkanélküli segélyt és a fűtéstámogatást is. A módosító tervezet szerint évente az átlaginflációval növelnék, defláció esetén viszont a referenciamutató nem változik.

A törvénykezdeményezést tavaly visszautasította a korábbi PSD-s kormány, arra hivatkozva, hogy az ország gazdasági helyzete nem teszi lehetővé a referenciamutató növelését. A mostani kezdeményezők indoklása szerint azonban az inflációhoz igazított emelés nem okoz majd gondokat az állami költségvetésben. A kezdeményezést a képviselőház bizottságai kedvezően bírálták el, így van esély a megszavazására.

A referenciamutató alapján számolják a munkanélküli segélyt, ami annak a 75 százaléka, tehát havonta mintegy 400 lej. Ehhez még hozzájön a munkában eltöltött évek függvényében a jogosult utolsó egy éves átlagbérének 3-10 százaléka. A pályakezdőknek járó munkanélküliségi támogatás a szociális referenciamutató 50 százaléka, vagyis 250 lej. Kelemen Tibor, a megyei munkaerő-elhelyező ügynökség igazgatója korábban kifejtette: ilyen kevés pénzért kevesen regisztrálnak munkanélküliként, hiszen „cserébe” havonta állásajánlatokra kell jelentkezniük, tanfolyamokra járniuk. Ha rövidebb ideig is, de legalább ezer lej munkanélküli segélyt adnának, azzal ösztönöznék az állástalanokat, hogy regisztráljanak, és néhány hónap alatt munkahelyet találjanak.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.