Felhívás!

Indulhat az uniós munkahelyvédelmi alap

Indulhat az uniós munkahelyvédelmi alap Gazdaság

Az Európai Tanácsban elfogadták az EU munkahelyvédelmi programját. A SURE névre keresztelt alap százmilliárd euró értékben nyújthat hitelt kedvező feltételekkel a tagállamoknak. Azok pedig rövidtávú munkahelymegtartó-programokra fordíthatják a pénzt.

A válság kezdete óta Európában negyvenmillió ember kért ilyen rövidtávú bérkiegészítő támogatást.  A mechanizmus lényege: az állam egy átmenti időszakban támogatja azokat a bevételkieséssel küzdő cégeket, amelyek cserébe nem bocsájtják el a dolgozókat.

“Ha nem lesz szolidaritás a pénzügyekben az összes ország részvételével, akkor néhány ország egyszerűen lemarad, ez pedig versenyhelyzetet teremt a dolgozók között. Úgy gondoljuk, az alkalmazottaknak össze kell tartaniuk egy jó szociális rendszerben. Nekünk a SURE program a kezdetet jelenti a szociális Európa felé vezető úton, nem pedig a folyamat végét” – mondta egy szakszervezeti vezető, Miranda Ulens.

A pénzügyi alap június elején kezd majd működni, ha minden tagállam megtette a garanciavállalását, és 2022 végéig lesznek elérhetőek a forrásai.

(euronews)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.