Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Háromszék turizmusa

Háromszék turizmusa Gazdaság

Az adottságokhoz képest alulteljesít a háromszéki turizmus, állapítja meg elemzésében a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, amely szerint megfelelő marketingre lenne szükség ahhoz, hogy sokkal több turista érkezzen megyénkbe.

Hirdetés
Hirdetés

Édler András, a kereskedelmi kamara elnöke arról tájékoztatott, hogy tavaly a turizmusban tevékenykedő háromszéki cégek forgalma a megye összes cégei forgalmának alig 2,52%-át tette ki. „Ez nem sok, bőven lenne hely a fejlődésre, mert Kovászna megye természeti adottságai, kulturális öröksége, a szépen fejlődő rendezvények, illetve a háromszéki csapatok fociban és kosárlabdában elért rendkívüli eredményei megfelelő marketing mellett tudnának sokkal több turistát is idevonzani”, állapítja meg az elemzés, amely szerint a megye modern sportbázisai sportturizmus szempontjából való hasznosításának is lenne potenciálja.

Miért nőtt a honi turizmus teljesítménye?

A háromszéki kereskedelmi kamara azt vizsgálta meg, hogyan alakult a turizmus a pandémia utáni első, majdnem normális évben, tehát 2021-ben, összehasonlítva a járvány előtti utolsó normális évvel (2019), illetve a pandémia évével (2020). Rámutatnak, hogy 2021-ben megnőtt a háromszéki turizmus teljesítménye, ami annak köszönhető, hogy tavaly a korlátozások eltörlése, illetve a külföldi utazás kiszámíthatatlansága miatt sokan itthon nyaraltak/kirándultak.

Eszerint 2019-hez viszonyítva, a pandémia évében, 2020-ban a korlátozások miatt bekövetkezett egy meredek visszaesés a turizmusban, majd tavaly történt egy kiugrás a forgalom és nyereség szempontjából is, annak köszönhetően, hogy sokan belföldön nyaraltak. Bár az idei évre vonatkozóan még nincsenek végleges adatok, az látszik, hogy sokan ismét külföldön nyaraltak, miközben megfelelő népszerűsítés hiányában kevés külföldi turista érkezett Romániába.    

Egy szálloda uralja a háromszéki kínálatot

Szinte azt mondhatni, hogy egy lábon áll a háromszéki kínálat, hiszen a szálláshelyek összjövedelmének 40 százalékát a Bálványosi Grand Hotel valósította meg, a fennmaradó 60 százalékon a többi 154 engedélyezett szálláshely osztozott.

A kereskedelmi kamara elemzése szerint a Kovászna megyében bejegyzett vállalkozások összesen 2162 szobával és 4578 ággyal rendelkeznek. A Kovászna megyei cégek szálláshelyei 2019-ben 93,1 millió lejes forgalmat és 12,2 millió lejes nyereséget könyveltek el, ám mindezt elsodorta a járvány, hiszen 2020-ban alig 61,6 millió lejre csökkent a forgalmuk, miközben a korlátozások miatt 1,3 millió lej volt a veszteségük. Tavaly viszont ismét felpörgött a belföldi turizmus, amiből a háromszéki szálláshelyek 102,1 millió lejes forgalomra tettek szert, és több volt a nyereségük, mint a járvány előtti utolsó normális évben, vagyis 18,5 millió lejes profitot könyveltek el.

Egy ágyra lebontott évi forgalom tekintetében Háromszéken a Grand Hotel Bálványos és a Zabola Estate masíroznak váll-váll mellett, mindketten messze a háromszéki szállásadó cégek átlaga, azaz 22.311 lej/ágy/év fölött teljesítettek, köszönhetően annak, hogy a prémium minőségű és árú szolgáltatásaikra sok turista volt vevő. A másik pólus a kovásznai Turism Covasna Rt., amely 3 szállodát működtet, ám az ágyakra lebontott éves forgalom a megyei átlag alatt van (19.654 lej). Ez annak tulajdonítható, hogy Kovászna városára az állam által támogatott gyógyturizmus jellemző, így alacsonyak a szobaárak.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.