Felhívás!

Hagyományos ízek boltjából?

Hagyományos ízek boltjából? Gazdaság

Újfajta közétkeztetési lehetőség bevezetésével kísérletezik a kormány, ez sok család számára jelenthet bevételi lehetőséget, de a szigorú elvárások miatt nehezen főzhetnének házias ételeket. Tervek szerint úgynevezett Helyi Gasztronómiai Pontokat létesíthetnének családi vállalkozások, engedélyezett magánszemélyek, ahol házias, hagyományos módon elkészített menüt kínálhatnak ügyfeleiknek.

Megszorítás viszont, hogy a Helyi Gasztronómiai Pontot működtető vállalkozásban csak a tulajdonos és családtagjai főzhetnek, legtöbb kétféle levest, főételt és desszertet kínálhatnak vásárlóinak, azt a készítés napján el is kell fogyasztani. Másik megszorítás, hogy az ételek alapanyagait csak hivatalosan engedélyezett helyről – üzletből, farmokról, vágóhidakról – lehet beszerezni, hogy azok élelmiszerbiztonsági szempontból követhetők legyenek, vagyis nem használhatnak háztáji alapanyagokat.

A Kovászna Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság szakemberei ebben a hónapban több találkozót is szerveznek a megye területén, amelyek során ismertetik a gasztronómiai pontok létesítésének és működtetésének feltételeit, ugyanakkor felmérik az igényeket, és az érintettek visszajelzései alapján módosításokat is javasolnak a készülő törvényhez. Sikó-Barabási Sándor háromszéki főállatorvos szerint az, hogy a gasztronómiai pontok működtetői nem használhatnak háztáji alapanyagokat, valóban korlátozza az ételek hagyományos, családi jellegét, hiszen a fűszerezésen kívül semmit nem tehetnek hozzá a családi portáról. Megoldást jelenthetne, ha kis vágóhidakat létesítenének, ahová a gazdák bevihetnék az állataikat, és ellenőrzött körülmények között áldoznák fel, majd otthon hagyományos módon feldolgozva tálalnák fel vendégeiknek.

 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.