Felhívás!

Gyors áfa-nyilvántartásba vétel

Ettől a hónaptól tervezhetőbbé vált a vállalkozói tevékenység, hiszen a cégek már a kérelmezés napján megkapják az áfás (TVA) adószámot, mutatott rá lapunk érdeklődésére Debreczeni László. A sepsiszentgyörgyi adótanácsadó szerint az adóhatóság (ANAF) által február 1-től bevezetett eljárás lényeges könnyítést jelent, de arra is figyelmeztet, hogy lehetnek hátulütői.

Mihaela Triculescu, az Országos Adóhatóság elnöke szerint cél az, hogy növeljék az önként jogkövető magatartásra térők számát, és csökkentsék az adócsalást. Felgyorsították az eljárást, hiszen egy már működő, de nem áfafizető cég vezetőjének, amennyiben optimális tevékenységéhez erre szüksége van, ki kell töltenie egy saját felelősségre adott nyilatkozatot, amelyet kizárólag online lehet benyújtani, de még aznap bekerül az áfa-nyilvántartásba. Következik, hogy az adóhatóság 15 napon belül ellenőrzi, a nyilatkozat alapján kis, közepes vagy nagy kockázatú vállalkozásnak sorolja be, és eldönti, hogy maradhat vagy sem az áfa-nyilvántartásban. Ha a kockázatelemzés során nem egyeznek az adatok, értesítik az adócsalás elleni igazgatóságot, emellett hamis nyilatkozattétel vádjával eljárás is indulhat.

Debreczeni László szerint az új eljárásnak hátulütője akkor lehet, ha utólag visszavonják az áfaszámot. Példaként említette, hogy ha egy cég bekerül az áfa-nyilvántartásba, és megvásárol egy nagyobb árukészletet, de később visszavonják az áfaszámát, akkor az általános forgalmi adót (áfa) be kell fizetnie az államnak, ami nagy érvágást jelent. Hozzátette: mivel az új rendelkezés február elején lépett érvénybe, nincs még tapasztalat, hogy miként működik gyakorlatban a rendszer.

Az adótanácsadó szerint az új eljárás egyértelműen megkönnyíti a vállalkozók dolgát ahhoz képest, ami az elmúlt éveket jellemezte. Emlékeztetett a hírhedt 088-as nyomtatványra, amely alapján 20 kérdés és egy személyes interjú alapján kerülhetett be egy cég az áfa-nyilvántartásba. Ezt tavaly némileg enyhítették, az adóhatóság 15 kritérium alapján döntött a vállalkozó megbízhatóságáról, csakhogy gondot jelentett, hogy nem nyilvános a pontozási kritérium, nem lehetett tudni, miként súlyoznak, amikor a cég és vállalkozó megbízhatóságáról döntenek.

A mostani gyorsított áfa-nyilvántartásba kerülést követően a cég a tevékenységi területe függvényében használhatja az 19,9 vagy 5 százalékos áfakulcsot. A gyorsított áfa-nyilvántartásba vétel nem vonatkozik magánszemélyekre, így a vállalkozói engedéllyel rendelkezőkre (PFA) vagy egyéni vállalkozókra (II).

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.