Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Források: 10-20 százalékkal nőhet a gyermekpénz

Források: 10-20 százalékkal nőhet a gyermekpénz Gazdaság

A héten dönthet a gyermeknevelési pótlék növeléséről a kormány. A Digi24 hírtelevízió információi szerint a gyermekpénz összegét 10-20 százalékkal növelhetik.

Hirdetés
Hirdetés

A tervezet értelmében a pótlék összegét fokozatosan növelnék az elkövetkezendő években, a költségvetési források függvényében, így azok 2-5 éven belül érhetik el a jelenlegi érték dupláját.

Violeta Alexandru munkaügyi miniszter múlt héten azt nyilatkozta, javasolni fogja a kormánynak a gyerekpénz emelését, azonban csak annyi százalékkal, amennyit a büdzsé lehetővé tesz.

Rámutatott, finanszírozási forrás hiányában a gyerekpénz megduplázásának ígérete felelőtlenség.

“Tudatában vagyunk az alkotmánybíróság döntésének és megoldást fogunk találni. A PNL emelte már a gyerekpénzt. Nem arról van szó, hogy nem értjük meg, vagy nem vagyunk tudatában annak, hogy szükség van erre. De megduplázni…(…) A gond az, hogy a büdzsé ennyi, ebből kell fedezni minden szükségletet. Nem vall felelős hozzáállására egyik napról a másikra megduplázni valamit, anélkül, hogy megmondanád, milyen pénzből. (…) Nőni fog a gyermeknevelési pótlék. Jövő héten javasolni fogom a kormánynak a pótlék megemelését, azonban csak annyival, amennyi a büdzsé szempontjából még fenntartható” – nyilatkozta a munkaügyi miniszter.

Orban: több szakaszban szándékozunk növelni a gyerekpénzt

A kormány több szakaszban fogja növelni a gyereknevelési pótlékot, az emelés ritmusa és aránya a gazdasági előrejelzésektől függ – jelentette ki hétfőn Ludovic Orban miniszterelnök.

A kormány jelenleg elemzi a helyzetet, a pótlék növelésének a lehetőségeit, mondta Orban a Nemzeti Liberális Párt (PNL) székhelyén.

A nyugdíjak esetében is zajlik az elemzés, várják az első félévről szóló jelentést a gazdaság és a büdzsé helyzetéről, illetve a következő évekre vonatkozó becsléseket, mutatott rá.

„Biztosan emeljük a nyugdíjakat, de olyan mértékben, hogy biztosak legyünk, a gazdaság fedezni tudja ezt az emelést” – szögezte le Orban.

Nyomatékosította, a kormány nem tudja a gyerekpénz és a nyugdíj emelését egymástól függetlenül kezelni, mivel mindkettő plusz költségeket jelent az állami büdzsének.

(Digi24/Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük