Felhívás!

Felelős magatartásra ösztönöz

A koronavírus-járvány egyre fenyegetőbbé váló negyedik hullámának küszöbén a kormány fékezni szeretné a járványtani szempontból kockázatos, külföldi utazásokat. Ennek jegyében született meg a 2021/74-es sürgősségi kormányrendelet, amely felülírja a karanténozásra és kiesett munkanapok kifizetésére vonatkozó általános szabályokat.

A törvényben megfogalmazott alapszabály az, ha valaki fertőzés vagy fertőzésveszély miatt karanténba kényszerül, függetlenül ennek az időtartamától a járandóságát az államkasszából fedezik, ám az új kormányrendelet kivételként fogalmazza meg, hogy csak öt napot fizet ki az állam azoknak, akik személyes okból utaznak járványtani szempontból kockázatosnak minősülő országba, és hazatérve kötelesek karanténba vonulni. A kivétel nemcsak a koronavírus-járványra, hanem minden jelenlegi és jövőbeli járványügyi helyzetre is vonatkozik.

A kormányrendelet előszavából az derül ki, hogy az intézkedéssel „büntetik” azokat, akik önszántukból, tudatosan teszik ki magukat a fertőzés kockázatának, hiszen eddig az állam fizette a „karantén-szabadságot”, az anyagi források pedig korlátozottak. A jogszabály bevezetőjében azt is leírják, hogy ezzel felelős magatartásra ösztönzik a lakosságot.

Bár az új rendelet már augusztustól életbe lépett, és megjelent az alkalmazási módszertana is, abban nem térnek ki arra, mi történik azzal a javadalmazással, ami a hatóság által elrendelt karanténozás első 5 napja után járna a munkavállalónak, ezeket a napokat kifizeti-e a munkaadó, vagy erre az időszakra az alkalmazott nem kap semmit. Az avocatnet.ro jogi portál ez ügyben pontosításért fordult az egészségügyi minisztériumhoz és kérésüket az Országos Egészségbiztosító Pénztárhoz továbbítottak, viszont onnan a 30 napos törvényes határidő után sem kaptak választ.

Az eddigi gyakorlat szerint az egészségügyi hatóságok legtöbbször 14 napra különítik el azokat, akiknél fennáll a koronavírus-fertőzés veszélye, ez az időszak lerövidíthető negatív PCR-teszttel. Adrian Gheorghe, az Országos Egészségbiztosító Pénztár elnöke az új kormányhatározat elfogadását korábban azzal magyarázta, hogy ezzel elbátortalanítanák a felelőtlen utazgatást, ugyanakkor hangsúlyozta, a kivételt nem alkalmazzák abban az esetben, ha valaki hivatali ügyben utazik külföldre. Hozzátette: az év elején 2,8 milliárd lejt különítettek el a költségvetésben a betegszabadságok kifizetésére, és ennek az összegnek a 75 százalékát, vagyis 2.1 milliárd lejt már június végéig elköltötték. A kifizetések eddig sem voltak zökkenőmentesek, hiszen az Egészségbiztosító Pénztár csak hosszú hónapok után utalja a munkaadóknak a betegszabadságok összegét.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.