Hirdetés
Hirdetés

Elvándorol a munkaerő

A munkaügyi minisztérium tervezete szerint januártól 7,2%-kal emelik a bruttó minimálbért, ami így a jelenlegi 2080 lejről 2230 lejre nő. Az építőiparban alkalmazott 3000 lejes minimálbér és a diplomásoknak járó 2350 lejes minimálbér összege nem módosul.

Ez azt jelenti, hogy a legkevesebbet keresők számára a kézbe kapott bér a mostani 1270 lejről 1330 lejre emelkedik, azaz januártól 60 lejjel kapnak többet. Vasile Neagovici, a háromszéki Sanitas szakszervezet elnöke szerint ez az összeg elenyésző, így nem ösztönzi a munka- és felelősségvállalást, és nem állítja meg a munkaerő elvándorlását. A Kovászna megyei szakszervezeti bizalmi úgy véli, hiába panaszkodnak a vállalkozók, hiszen a januári minimálbéremelés összege elhanyagolható, nem segít azokon a családokon, akik ennyi pénzből kell megéljenek. Szerinte, ha a kormány nem tesz valamit, hogy a munkaerő-migrációt leállítsa, tíz év múlva már nem lesz, aki dolgozzon ebben az országban.

Hirdetés
Hirdetés

Hatalmas különbségek alakultak ki a legkisebb és a legnagyobb bérek között, ezen változtatni kell, hiszen túl sokan keresnek minimálbért, mondja Bong Vilmos. Az Alfa Kartell szakszervezet Kovászna megyei elnöke szerint tudják, hogy a vállalkozóknak minden minimálbér-emelés érvágást jelent, azonban ha a fizetések nem emelkednek, előbb-utóbb „kiürül az ország”. Ha az alkalmazottaknak lenne jövőképük, mindenki elégedettebb lenne, és nem ment volna el több mint ötmillió ember Romániából, mutatott rá Bong Vilmos.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. december 12., 19:56
    ÉRTÉKELÉS: 5

    Még csodálkoznak? Hány helyen nem adják idejében ki a fizetést? A tanügyben már harmadik hónapja nem képesek a napján adni, év elején önkényesen tették egy héttel további időpontra, mit számítanak azok akik bankot kell fizessenek vagy csak a fizetésből élnek.Ilyen országban nem érdemes maradni, dolgozni, máshol legalább értékelik azt hogy dolgozni fogok.