Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Egekben a pityóka ára

Egekben a pityóka ára Gazdaság

Idén megnőtt a kereslet a székelyföldi krumpli iránt, ezért emelkedett annak ára is. Ennek magyarázata, hogy a nagy zöldségtermelő nyugati országokat tavaly szárazság sújtotta, ezért a hazai piacot kevésbé árasztották el az olcsó, importpityókával, magyarázta Könczei Csaba.

A Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője szerint tízévente fordul elő a mostanihoz hasonló helyzet. A háromszéki agrár-adminisztráció vezetője emlékeztetett, hogy a pityókatermelők az elmúlt években folyamatosan az alacsony árakra panaszkodtak, hiszen amikor 50 baniért, önköltségi áron tudták eladni a krumpli kilóját, akkor csak a területalapú támogatások jelentették a hasznot. Könczei számításai szerint a reális kilogrammonkénti ár 80–90 bani lenne, ez már a gazdáknak is nyereséget hoz, és a piacnak is megfelel. Jelenleg átlag 1 lej a krumpli felvásárlási ára, de esetenként az 1,20 lejt is eléri. Az idei magas ár tulajdonképpen kompenzálja az elmúlt évek veszteségeit, de valószínű nem fog megismétlődni a következő években, hívta fel a figyelmet.

Hirdetés
Hirdetés

Románia az Európai Unió harmadik legnagyobb krumplitermesztője. Bár az országban többlettermés van pityókából, az ágazat szervezetlensége miatt nem képes azt megfelelően értékesíteni. Háromszéken évente 10–12 ezer hektáron termesztenek krumplit, és ugyan csökken az ezzel bevetett területek mérete, a közepes- és nagygazdák műszaki fejlesztéseinek és a szakszerű gazdálkodásnak köszönhetően növekszik az átlagtermés. Könczei szerint arra lenne szükség, hogy minden évben kiegyensúlyozott, valós áron tudjanak értékesíteni, ehhez az kell, hogy összefogva jó minőségű étkezési burgonyát termesszenek, amit válogatva, mosva, csomagolva jövedelmező áron lehet eladni.

 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. március 7., 8:55
  ÉRTÉKELÉS: 4

  1., Általános észrevétel majdnem minden cikkhez, amelyik mezőgazdaságról szól, s nemcsak a Hírmondóban: miért nem lehet reális, székelyföldi fotóval illusztrálni ezeket az írásokat? Mikor a pityóka épp a székely valuta, s erről ír a cikk is? Azért, mert időnként ki kellene menni a mezőre, s lőni egy-két fotót a “falvak dolgozó népéről”? Könnyebb levenni a netről egy fotót, de akinek szeme van, egyből kiszúrja, hogy sem ROPS New Holland traktort, sem ilyen típusú szedővedreket nem látott soha a székely pityókaföldeken.
  2., A pityóka ára nincs az egekben – egyszerűen ez egy jobb év volt a termesztőknek annyi rossz, önköltségre termelő év után.

 • User
  Dátum: 2019. március 7., 8:43
  ÉRTÉKELÉS: 12

  Mintha latnam, hogy iden,minden boldog-boldogtalan krumplitermeszteshez fog, abban a remenyben,hogy o is meggazdagodjon a pityoka aran. Csakhogy tavaly kevesebb krumplit ultettek a krumplitermesztok,mint tavalyelott,ennek koszonheto az iden a jo krumpliar. Ha mindenki “pityokazashoz” fog az iden, akkor az arak ismet visszaesnek 20 banira kilonkent.

 • User
  Dátum: 2019. március 7., 8:31
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Jelenleg 1 lej,esetenként 1.20?! Nem húz el könczei a búsba?! Mit ugratja a gazdákat?! Pár hete 1.70 körül volt a pityóka, most csökkent a napokban a kereslet, de ez még nem olyan nagy gond, messze még húsvét! Hoztak be épp elég pityókát Hollandiából a környék nagyjai akik a fent említett úriembert is talán pénzezik! Ez jellemzi egész Ro mániát!

  • User
   Dátum: 2019. március 7., 15:40
   ÉRTÉKELÉS: 1

   Sokan ,tartalékolnak’,hogy majd még jól felmegy az ára,10-05 baniért ,aztán kicsírázik ,veszít a minőségéből és majd odaadja 50 b /kg csak vigyék az állatoknak.Pedig a jó dálnoki szokást be kéne tartani itt is mert a nyakán marad és kidobhatja.

 • User
  Dátum: 2019. március 7., 10:37
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Ismerve a szekely eszjarast , az iden , boldog-boldogtalan , krumplit fog termeszteni , amit aztan banikert fognak ertekesiteni , mert tulkinalat lesz….

 • User
  Dátum: 2019. március 7., 13:32
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Miért nem próbálkoznak Magyarország felé?Állítólag ott már 1 Euró kilója a boltokban-vagy felette!-holland,egyiptomi/mert ugye az sokkal közelebb van / és pályázik az EU-ba való belépésre.

 • User
  Dátum: 2019. március 7., 15:34
  ÉRTÉKELÉS: -3

  Tisztelt hozzászólók
  A nyilatkozatom pillanataban a pityóka ( szándékosan írtam ) , amint a cikkben is megjelent, ÁTLAG ara 1-1,2 lej volt. Ebben benne van minden minőségü pityóka ára , és még az úgynevezett chips pityóka ára is Maradok minden termelő iránti tisztelettel
  Könczei Csaba

  • User
   Dátum: 2019. március 7., 18:45
   ÉRTÉKELÉS: 5

   Lehet nem 1 ről beszélünk Könczey elvtárs!!!🚮 Kend átlagot számolt… 1.70-2 lej a nagy, az apró banikba kerül! Így az átlag lehet 1-1.20! Kirugnálak te sz@rházi! Minden évben többször szivatod a kisgazdákat 🐷

  • User
   Dátum: 2019. március 8., 10:04
   ÉRTÉKELÉS: 0

   Hát ez az! Van étkezési és takarmány/ipari/ krumpli.Az étkezésin belül is van Sütnivaló,főznivaló ,salátának való.Meg kell nézni Gasztroangyal című videót ,amiben Borbás Mária egy krumpli szemlén van és bemutatnak különböző étkezési krumpli fajtákat.Az elején van egy olyan bemutatás,hogy MINŐSÉGILEG melyik a jó fajta-kettévágnak a krumplikból és van amelyik fajta NEM feketedik meg ,ezzel a módszerrel könnyen be lehet azonosítani vásárláskor,de ültetéskor is a jó és a rossz fajtákat.Igaz,a műsorban magyarországi és nem holland fajták vannak ,de kérdem én ,miért lenne ez baj?Jönne Tanasa a feljelentéssel?Amilyen hülye megtenné!