Felhívás!

Az adócsalás felszámolása a cél

Az adócsalás felszámolása a cél Gazdaság

A szállítási ágazatban előforduló adócsalás felszámolása érdekében az adóhatóság jövő hónaptól kötelezővé teszi az áruradar, vagyis az e-transport nevű elektronikus fuvarkövetési rendszer használatát.

Az e-transport rendszer hasonlóan működik, mint a faiparban évek óta hatékony SUMAL faanyag-nyomkövető rendszer, és az adókikerülés szempontjából kockázatosnak minősülő termékek fuvarozását követi nyomon az adóhivatal – magyarázta Debreczeni László. A sepsiszentgyörgyi adószakértő úgy értékeli, hogy jó irányt jeleznek ezek az intézkedések, hiszen az e-számlázás, az e-szállítási rendszer bevezetése és kötelezővé tétele azokra az ágazatokra irányul, melyek érzékenyek az adócsalás szempontjából. Nicolae Ciucă kormányfő az intézkedés szükségessége kapcsán kifejtette: a kormány az adócsalás felszámolására összpontosít, hogy biztosítsa a tisztességes és igazságosabb versenykörnyezetet és hatékonyan növelje az adóbegyűjtés mértékét. Ennek érdekében július 1-től kötelezővé válik az adóhatóság oldaláról (www.anaf.ro) elérthető, elektronikus formában kiállított számla (e-számla) és az áruradar alkalmazások használata.

Debreczeni László az áruradar bevezetése kapcsán felidézte, hogy tavaly év végén megjelent egy törvény, amely egy cikkelyben rendelkezik arról, hogy a szállítási cégeknek jelenteniük kell a fuvarokat. Ezt követően idén április közepén elfogadtak egy teljesen új jogszabályt, amely arról rendelkezik, hogy az adókikerülés szempontjából kockázatosnak ítélt áruk fuvarozását be kell vezetni az elektronikus fuvarkövetési rendszerbe. Május elején pedig megjelent azoknak a termékeknek a listája is, melyek fuvarozását július 1-től nyomon követi az adóhatóság. A sepsiszentgyörgyi adószakértő szerint ezek kevés eltéréssel ugyanazok, mint amelyekre az e-számlázási kötelezettség is vonatkozik, vagyis a zöldségek, gyümölcsök, szeszes italok, ruhanemű, lábbeli, cement, mész, törtkő és vasáru.

Gyakorlatban ez azt jelenti, hogy jövő hónaptól az e-transport rendszerben a 3,5 tonnás vagy ennél nagyobb haszongépjárművel történő fuvarozást kell jelenteni, amennyiben legalább 500 kilogramm kockázatosnak minősülő terméket szállítanak, melynek értéke meghaladja a 10 ezer lejt. A rendszer az adóhivatal oldalán lévő privát virtuális térben (SPV) érhető el, ahová elektronikus aláírással lehet bejelentkezni. A fent felsorolt termékek belföldi szállításakor az áru értékesítőjének kell feltüntetnie az e-transport rendszerben az eladót, a vevőt, a fuvarozót, a gépjármű adatait és a fuvar megkezdésének időpontját. A külföldről vásárolt áru esetén a vevő kell ezeket az adatokat feltöltse, megjelölve a termék mennyiségét és értékét is. Az áruradar-rendszer generál egy egyéni azonosítót, és a fuvarozónak egy esetleges ellenőrzés során ezt kell felmutatnia. Ha viszont az előzetesen bejelentett áru mennyisége nem egyezik azzal, amit a számlán feltüntettek, a különbséget elkobozhatják. A jogszabály szerint ezt a folyamatot az adóhatóság és a vámhivatal ellenőrzi és a kötelezettség elmulasztása esetén akár 100 ezer lejig terjedő bírságokat helyeznek kilátásba.

Debreczeni László arra hívja fel a figyelmet, hogy az áruradar gyakorlati alkalmazása kapcsán vannak még tisztázatlan kérdések. Példaként említette, hogy valóban a probléma gyökerénél állítaná meg a feketézés lehetőségét, mert azt a szállítmányt is rögzíteni kell az áruradarba, amelyet ugyanaz a cég a két munkapontja között fuvaroz, hiszen előfordul, hogy például a növénytermesztés vagy kőfejtés esetében a fuvarlapon szereplő mennyiség kisebb, mint amit gyakorlatban szállítanak. A sepsiszentgyörgyi adószakértő szerint az nem egyértelmű, hogy a gyakorlatban miként oldják meg a felrakodott áru mérését, hiszen a mezőn vagy a bányában nincs mérleg. Például kiszedik a krumplit a földből és felrakják a teherautóra, de hogyan mérik majd le, mielőtt elindítják a fuvart. Ez a kérdés még nincs tisztázva – mondta a szakértő.

Fotó: depositphotos.com

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.