Felhívás!

Autonómia és bankkártya

Az újabb sepsiszentgyörgyi üzletközpont építése bejelentésének hírére többen is aggodalmukat fogalmazták meg a közösségi médiában, hogy a betelepedő multinacionális cégek ellehetetlenítik a helyi vállalkozókat és kiskereskedőket, és ennek a helyi közösség láthatja kárát.

Mint ismert, a tervek szerint jövő tavasszal megnyílik Sepsiszentgyörgyön a megye első korszerű bevásárlóközpontja. Az Oltmező utcában épülő, Sepsi Value Center nevű üzletközpontot ötmillió euróból építi a Prime Kapital befektetési alap. A 15 ezer négyzetméteres bevásárlóközpontban számos nemzetközi és hazai bolt kap helyet, így a Carrefour hipermarket mellett bejelentkezett a Jysk, a Noriel, a DM, az Animax, a New Yorker, a Hervis, a Deichmann, a Pepco és a CCC, illetve ételudvar is lesz.

Antal Árpád polgármester szerint az önkormányzat nem akadályozhatja meg a nemzetközi vállalatok betelepedését. Hozzátette, a helyi vállalkozásokat támogatja a multik ellenében, de meg kell találni az egyensúlyt. A városvezetés érdeke, hogy emelkedjenek a fizetések, hiszen akkor kevesebben mennek el külföldre, véli az elöljáró. Ugyanakkor a vásárlókban tudatosodnia kell, ha a pénzünket helyben, egy helyi vállalkozónál költik el, akkor nagyobb mértékben járulnak hozzá a helyi fejlesztéshez, illetve amennyiben helyben, de egy multinacionális cégnél vásárolnak, akkor kisebb mértékben járulnak hozzá a város fejlődéséhez, ha pedig például Brassóban vásárolnak, akkor Brassó fejlődését támogatják – összegezte Antal.

A polgármester szerint a helyi vállalkozó és a multinacionális cég versenyében a döntést mindenki egyénileg hozza meg, így aki helyitől akar vásárolni, az megteszi, függetlenül attól, hány bevásárlóközpont létesül a városban, aki pedig a multit részesíti előnybe, akkor is onnan vásárol, ha ezért el kell mennie Brassóba. „Az autonómia abban a pillanatban kezdődik, amikor elővesszük a bankkártyát”, emlékeztetett.

A kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem Közgazdasági és Gazdálkodástudományi Karának docense, Alt Mónika Anetta rámutatott, hogy a multik általános irányvonalakat követnek, a kisebb, rugalmasabb helyi vállalatok könnyebben igazíthatják ajánlatukat a helyi közösség igényeihez. Arra kell törekedniük, hogy megtalálják a rést, amiben jobbak lehetnek, vagy mást nyújthatnak.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.