Hirdetés
Hirdetés

Adómentes minimálbér a HoReCa-ágazatban?

Adómentes minimálbér a HoReCa-ágazatban? Gazdaság

A kormány kísérleti jelleggel adómentessé tenné a minimálbér szintjéig terjedő fizetéseket egy kiválasztott ágazatban. Jelenleg bruttó 2300 lej a minimálbér, ám ennek az összegnek az adó és járulék vonzata közel 1000 lej, tehát ennyivel többet kaphatna kézhez az alkalmazott, ha a kormány bevezeti az adómentességet.

Claudiu Năsui gazdasági miniszter szerint a HoReCa-ágazat a legjobb jelölt arra, hogy 2022-től adómentességet vezessenek be a fizetések minimálbérig terjedő szintjére. Indoklása szerint elsőként a mezőgazdaságban dolgozók számára tervezték bevezetni ezt, ám a koronavírus-járvány által súlyosan érintett vendéglátó és szállodaipar (HoReCa) helyzete miatt ez az ágazat lehet a kiválasztott. Az intézkedés nem csak a minimálbéren dolgozókat érintené, hanem az adott ágazatban minden alkalmazottat, vagyis ha valaki bruttó 3000 lejt keres, akkor abból 2300 lej (ekkora a bruttó minimálbér) adómentessé válna, és a 700 lejnyi különbség lenne adó- és járulékköteles.

Hirdetés
Hirdetés

Hegedűs Csilla az RMDSZ szóvivője ennek kapcsán emlékeztetett, hogy a minimálbér adómentesítése szerepel a kormányprogramban, és a kormány kiválaszt egy ágazatot – várhatóan a turizmus-vendéglátást –, ahol próbaidőre bevezeti a rendelkezést.

László Endre, a székelyföldi Turisztikai Desztináció Menedzsment klaszter elnöke jó lépésnek tartaná a minimálbér adómentesítését, mivel a turisztikai ágazatban és vendéglátásban sokan dolgoznak minimálbéren, és nagyobb összeget kapnának kézbe, ha az országos garantált legkisebb fizetés szintjéig nem kellene adót és járulékot fizetni. Azt viszont nem tartja jó döntésnek, hogy a vállalkozók akkor is minimálbéren dolgoztatnak, ha lenne lehetőségük megadni a nagyobb fizetést. Ebben az ágazatban ugyanis a munkaadók beleszámolják alkalmazottaik jövedelmében az esetleges borravalót.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2021. augusztus 11., 8:54
    ÉRTÉKELÉS: 0

    Szerintem nemcsak egy agazatban kellene bevezetni, de nem egybol, hanem lepcsozetesen, negyedevenkent, hogy lehessen kovetni,mennyire befolyasolja az adobehajtast