Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A drágítások is sújtják a vendéglátást

Több ágazatba is beszivárog a villanyáram és földgáz árának, továbbá egyes élelmiszeripari alapanyagoknak előzmény nélküli növekedése. Miután a malom- és a pékipari cégek bejelentették, hogy elkerülhetetlen a kenyér drágulása, hasonló módon megkongatták a vészharangot a vendéglátóipari vállalkozások is.

A Gault&Millau étteremkalauz felmérése szerint a romániai éttermek 62 százaléka tervezi az étlap módosítását, 33 százalék készül a drágításra és 23 százalék csökkenti a tevékenységét. A vállalkozók visszajelzései szerint a vendéglők 45 százalékában a tevékenység fontos eleme marad a házhoz szállítás. A megkérdezett vendéglátósok attól tartanak, hogy beszállítóik növelni fogják áraikat. A felmérés kapcsán Dóczi Lóránt, a sepsiszentgyörgyi Gadó étterem és bisztró társtulajdonosa elmondta: valóban bizonytalan a jövő, és elkerülhetetlennek tűnik a drágítás, hiszen jelentősen emelkednek az energia, az üzemanyag és az alapanyagok árai.

Hirdetés
Hirdetés

A vállalkozó szerint félő, hogy a vendégek nem tudják tartani a lépést, hiszen ha a rezsiköltségek emelkedése miatt „megdrágulnak” a hétköznapok, egyre kevesebben engedhetik meg maguknak, hogy vendéglőbe járjanak. Hozzátette: az a kategória, aki az étteremben eddig is a magas minőséget kereste, valószínű ezután is meg tudja fizetni, de egy átlag család már eddig is nehezen gazdálkodta ki az étterembe járást, ezután még nehezebb lesz. Dóczi abban bízik, hogy megtorpan a dráguláshullám, hiszen ez egyrészt rossz a fogyasztónak, másrészt kérdéses, hogy a járvány miatt eleve nehéz helyzetben lévő vendéglátás kibírja-e az újabb terhelést. Hangsúlyozta, a vendéglők kínálatának minőségét tartani kell, emellett az étlapok folyamatos újítására van szükség, hiszen tapasztalatok szerint a vendéglőbe járók igényei magasak. Más a helyzet a napi menü esetében, ahol korábban ugyan a minőséget keresték, mára azonban már az ár lett a legfontosabb szempont.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük