Felhívás!

Új év – régi fogadalmak

Eljött hát a várva várt újesztendő! Immár 2017-et írunk. És ismét megfogadtuk mindazt, amit sem tavaly, sem tavalyelőtt nem valósítottunk meg. Mert az évet értékeléssel szoktuk zárni. Ilyen volt, vagy olyan. Van, akinek nagyon jó volt, van, akinek a legrosszabb.

Valahol tudjuk, hogy az életünkön csak mi magunk tudunk változtatni, ezért teszünk fogadalmakat szilveszter éjjel. Ezeket a fogadalmakat be is tartjuk az év első pár hetében. Aztán nem látjuk a változást elég hamar, nincs türelmünk, s mert ez a legkönnyebb, hát feladjuk.

A szokásos fogadalmak közé tartozik a testsúlycsökkentés, munkahely-változtatás, személyiségjegyek változtatása stb. Amikor ezeket megfogadjuk a szilveszteri bulin, talán kissé ittasan, át sem gondoljuk, hogy igazából mire lennénk képesek. Talán olyan mértékű fogadalmat teszünk, amit egy lépéssel nem lehet elérni, csak fokozatosan. Figyelembe kellene vennünk az elérni kívánt cél nagyságát és a saját erőnket, kitartásunkat.

Egy túlsúlyos személy hiába fogadja meg, hogy két hónap alatt leadja a felesleget, mert lehetetlen. A hosszú évek alatt felszedett kilókat folyamatos, kitartó munkával lehet csak lefaragni. Egy zárkózott egyén megfogadhatja, hogy na, ő ezután nyitott lesz, minden lehetőségre igennel fog válaszolni, és rengeteget fog társaságba járni. Ezt is lépcsőzetesen lehet elérni. Nem tanácsos egyből a mélyvízbe ugrani az úszni nem tudó embernek, mert megfullad, s oda a lelkesedés.

A mi magunk gondolkodásán kell legelőször változtatni. Meg kell ismernünk önmagunkat, hogy tudjuk, milyen mértékű célokat tűzzünk ki, hogy azokat majd képesek legyünk elérni. Csak mi tudunk változtatni az életünkön, senki más.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.