Hirdetés
Hirdetés

Túlsúlyos ország vagyunk

Túlsúlyos ország vagyunk Életmód

Romániában van a legtöbb elhízott személy – derül ki az uniós statisztikai adatokból. Megyénkben sem jobb a helyzet, szív- és érrendszeri megbetegedésben hal meg a legtöbb beteg, aminek egyik legfőbb oka az elhízás.

Romániában küzdenek a legtöbben pluszkilókkal Európában – derül ki az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat legfrissebb jelentéséből. Az Eurostat adatai szerint 2014-ben Románia a kilencedik helyen állt az EU tagállamai között, akkor a felnőtt lakosság 55,8 százaléka volt túlsúlyos és 9,4 százaléka elhízott. 2017-ben a túlsúllyal élők aránya 62,9 százalékra nőtt, amivel az első helyre lépett elő az ország a tagállamok között.

Hirdetés
Hirdetés

Kovászna megyében is jelentős a túlsúllyal élő felnőttek és gyermekek száma, bár a számadatok csökkenést mutattak az elmúlt években. A Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság adataiból kiderül, szív- és érrendszeri betegségben halt meg a legtöbb személy az elmúlt években, az elhunytak 64 százaléka szívproblémákkal küzdött. Tavaly 812-en hunytak el valamilyen szívbetegség következtében Kovászna megyében. Ez egyébként csökkenést jelent, az előző években (2016–2018) közel 1500 személy hunyt el ugyanezen okokból. Az orvosi rendelők jegyzik az elhízott személyek számát is: 2016-ban 301 gyermek és 3843 felnőtt jelent meg a nyilvántartásban, 2018-ban 432 gyermek és 3902 felnőtt. A tavalyi évben összesen 4806 kórosan elhízott személy szerepelt az orvosok nyilvántartásában. Ez a megye lakosságának mintegy 2,42 százaléka.

Kinda Krisztina Edit dietetikus szakember szerint az elhízás legfőbb oka, hogy az emberek étkezési szokásai jelentősen megváltoztak az elmúlt évtizedekben, mivel olcsóbb élelmiszer nagyobb választékban áll rendelkezésre, mint valaha. Ennek következményeképpen a túlsúly, az elhízás és a táplálkozással összefüggő nem fertőző betegségek megelőzése és gyakoriságának csökkentése sürgőssé vált. A közegészségügyi és diabetikai szakemberek egyaránt a legnagyobb problémának a mozgásszegény életmódot és helytelen táplálkozást tartják. Mint írták, a kisgyerekek esetében még nem szembetűnő az elhízás, a legtöbben órarend szerint esznek, meleg ebédet kapnak az iskolában, de a tizenéves korosztály már rendszertelenül és egészségtelenül táplálkozik, illetve kevesebbet is mozog. A táplálkozási tanácsadó szerint fontos a helyes táplálkozási szokások kialakítása már gyerekkorban, így megelőzhető az elhízás.

– A tinédzsereknél, főleg a kiskamaszoknál szembetűnő a változás, amikor hirtelen hízásnak indulnak, sokkal többet esznek. Ez önmagában nem lenne gond, viszont az egészségtelen élelmiszerek, cukros üdítők, rendszertelen étkezés és nassolás megmutatkozik. A megoldás elsősorban a szülők kezében van: fontos, hogy a gyerekek reggelizzenek, tápláló tízórait kapjanak, meleg ebédet és könnyű vacsorát. Mindezt jól meghatározott időpontokban. Emellett fontos a mozgás is, így egészséges marad a gyerek, tinédzser – magyarázta a dietetikus.

Ezt a véleményt támogatja Balázs Lóránt tornatanár is, aki szerint a mozgásszegény életmód is befolyásolja a fiatalok és a felnőttek elhízását. Sok diák megpróbál felmentést szerezni a tornaóra alól, és sok esetben a szülők sem mozognak, autóval közlekednek, nem járnak kirándulni, túrázni. Ezen kellene változtatni, megfelelő étkezéssel párosítani a testmozgást és máris „könnyebbek lennének az emberek” – vélekedik a sporttanár.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük