Felhívás!

Mit tegyünk ellene?

Mit tegyünk ellene? Életmód

Az utóbbi időben egyre többet hallom kozmetikus barátnőimtől és bőrgyógyász ismerőseimtől, hogy nagyon sokan keresik fel őket pattanásokra és mitesszerekre panaszkodva. Azonban ez a jelenség nem csak nálunk figyelhető meg, hanem külföldön is, így a szakértők már nevet is adtak neki: maskne. A szó az akne és a maszk szavakból született meg, ami egyértelműen utal a bőrprobléma okára.

Napjaink elengedhetetlen kelléke a maszk, ugyanis a vírus ellen védelmet nyújt, azonban negatív mellékhatása, hogy folyamatosan árt bőrünknek, hiszen viselése közben dörzsöli bőrünk felhámját, ami persze irritációhoz vezet. És hogy ez még ne legyen elég, a maszk nem hagyja, hogy az általunk kilélegzett levegő száz százalékban távozzon, így a meleg és párás környezet hatására a pórusok kitágulnak, a kórokozók elszaporodnak, így könnyebben bejutnak a bőrbe, ami pattanásokhoz, mitesszerekhez és gyulladáshoz vezet.

Zsögön Rita kozmetikus szerint ahhoz, hogy elkerüljük a problémát, nem csak a bőrápolási szokásainkon kell szigorítani, de a maszkot is sűrűbben kell cserélni, mosni. Elmondása szerint, ha mosható maszkot hordunk, az mindig legyen tiszta, és kizárólag tiszta kézzel érintsük meg. Kozmetikusunk azt ajánlja, hogy kézzel forró vízben kimosva, 24 órát szárítva használjuk. Majd hozzátette, ha a maszk nem mosható, akkor használat előtt mindig fújjuk be fertőtlenítő szerrel, ami minimalizálja a baktériumokat.

Emellett persze nagyon fontos, hogy az arctisztításra és a bőrápolásra is figyeljünk oda, hogy elkerüljük a pattanások kialakulását. Zsögön Rita fontosnak tartja, hogy miután a maszkot levettük, mossunk arcot, ehhez pedig gyengéd, alkoholmentes arclemosókat ajánl.

– Második lépés az arcápolás: a tonizálás után érdemes hidratálókrémmel bekenni arcunkat, és várni 15–20 percet, amíg a bőrünk azt beissza, majd azután használni újra a maszkot – ajánlja Rita. Érdemes olyan krémeket használni, amelyek csökkentik a gyulladást és visszaállítják a bőr védőgátját. A bőrradírozás elengedhetetlen, viszont a szakértők arra figyelmeztetnek, hogy amíg maszkot kell viselnünk, hetente egynél többször ne radírozzuk bőrünket, hiszen most sokkal érzékenyebb a megszokottnál.

Az eddigiek kiegészítéseként pedig házi módszerek is vannak a tarsolyunkban, amelyek jók a pattanások ellen. A konyhánkban lapul számos olyan csodaszer, amely megoldást jelenthet, ilyen az apróra őrölt zabpehely és a méz keveréke, amely megszünteti a gyulladást, csökkenti a pirosságot. Az almaecet is remek megoldás, hiszen fertőtlenít, kiegyensúlyozza a bőr pH-értékét, és eltávolítja a felesleges faggyút. Ha van otthon banán, a héját ne dobjuk ki, hiszen számos vitamin, ásványi anyag található benne, amely segíti a bőr helyreállítását és a piros pöttyök eltüntetését. Az aloe vera a pattanások eltüntetésében is nagy segítségünkre lehet, a belsejében található gélt kenjük az arcra, és hagyjuk hatni egész éjszakára, hogy eltűnjön a pattanás.

A türelem, a kitartás és a tudatosság csodát tesz a pattanások ellen!

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.