Hirdetés
Hirdetés

Mi fán terem az egészségügyi piercing?

Mi fán terem az egészségügyi piercing? Életmód

A keleti orvoslásra és az alternatív gyógymódokra, megoldásokra nyitottak számára is újszerűen hangzik az egészségügyi piercing fogalma, hiszen a Nyugat-Európában is mindössze néhány évtizede alkalmazott eljárás felénk még gyerekcipőben jár. Az alábbiakban a témát annak egyik háromszéki ismerőjével járjuk körbe.

Hirdetés
Hirdetés

Mi fán terem az egészségügyi piercing? – szegeztük a kérdést a piercinges- és fülakupunktúrás-képzéssel rendelkező kézdivásárhelyi Kémenes Attilának. „Fülakupunktúrás pontba szúrt ékszerek” – hangzott a tömör válasz. Kérésünkre bővebben kifejtette a különféle betegségekre, egészségügyi problémákra megoldást nyújtó eljárás történetét. Megtudhattuk, a fülakupunktúrát már a középkorban alkalmazták Kínában, majd Paul Nogier francia professzor az 1900-as évek elején »áthozta« a módszert Európába. „Kialakított egy fülakupunktúrás térképet, amelyen azon pontokat határozta meg, melyeknek akupunktúrával, akupresszúrával, vagy a mi esetünkben piercinggel történő stimulálásával pozitív hatást érhetünk el. Értelemszerűen nem minden pontba lehet piercinget szúrni, ám, ahová lehet, azokban használhatunk egészségügyi piercinget” – hangsúlyozta.

A fülakupunktúrás pontok piercinggel történő stimulálásával pozitív hatás érhető el

A migrén- és Shenmen-piercingről

Megjegyezte, többféle egészségügyi piercing van. „Magam migrén elleni (a piercing-szakmában használt neve Daith-piercing) és Shenmen-piercinget szúrok. Utóbbit az azonos nevű általános harmonizáló akupunktúrás pontba, melynek stimulálásával a stressz-, szorongás- és a feszültség tüneteit csökkentő hatást érhetünk el” – fejtette ki. Hozzátette, a Shenmen-piercing további jótékony hatásai is ismertek, például harmonizálja a szervezetet. „Ez úgy értendő, hogy, amennyiben bizonyos szervrendszerekben alul-, esetleg túlműködés jelentkezik, azokat próbálja kiegyensúlyozni, harmóniába hozni” – érvelt.

A migrénpiercing kapcsán hangsúlyozta, az a migrénes fejfájás mellett a frontérzékenység által okozott fejfájás tünetének enyhítésére alkalmas csupán. Abban az esetben, ha valaki »ráfogja«, hogy migrénje van, ám közben valami egyéb – nyaki eredetű, hormonális, netán stressz – okozta fejfájásról van szó, abban az esetben nem segít ez az ékszer. Ezért első lépésben, amennyiben azt korábban orvos nem állapította meg, általános kérdésekkel fel kell mérni, valóban migrénes fejfájással állunk-e szemben.

Mit szól hozzá az orvosszakma?

A Nyugat-Európában is mindössze néhány évtizede megjelent eljárást az orvosszakma hivatalosan még nem fogadta el megoldásként a migrénre vagy a stresszre, ezért az esetleges ellenjavallatokról is érdeklődtünk. „Vannak tanulmányok, amelyek kimutatják, hogy azon pácienseknél, akik Daith-piercinget kaptak, kevesebb tünete jelentkezett a migrénnek, ám hivatalosan még nem mondták ki, hogy segít vagy sem ez a módszer. De vannak orvosok, akik támogatják az új eljárásokat, és migrénes betegjeiknek is ajánlják az egészségügyi piercing alkalmazását. Negatív hatások nem ismertek” – hangsúlyozta.

Megjegyezte, nem az ékszer gyógyít, hanem a hely, ahová azt szúrják. „Igazából egy fülpálcika vagy egy fogpiszkáló is ugyanazt a hatást fejtené ki, ám a piercing egyrészt mutatósabb, másrészt nyilván sterilebb is, hiszen az titánból, illetve orvosi acélból készül, amelyeket a fül sokkal jobban tolerál.” Maga Magyarországon ismerte meg ezt az eljárást, ahol „az emberek nyitottabbak az alternatív gyógymódok és a keleti orvoslás irányába”, így az egészségügyi piercing is gyorsan elterjedt az anyaországban.

Bárhogyan is nevezzük, minden esetben a fülakupunktúrás pontba szúrt ékszerről van szó

„Nemcsak Budapesten, hanem országszerte nyíltak efféle szalonok és nagyon pozitívak a visszajelzések. Barátnőmet gyerekkora óta migrén gyötri, és amikor hallottunk a migrén-piercingről, élt a lehetőséggel és első naptól látványosan javult az állapota. Néhány hasonló helyzetben levő ismerősünknek is ajánlottuk, akiknél ugyancsak látványos volt a javulás, ennek hatására döntöttem úgy, hogy »hazahozom« ezt az eljárást” – fejtette ki, hozzátéve, az egészségügyi piercing elnevezést sem használja más rajta kívül. „Magyarországon az oktatóközpontok saját neveket védettek le, ám lényegében bárhogyan is nevezzük, minden esetben a fülakupunktúrás pontba szúrt ékszerről van szó” – összegzett.

Fotók: Kémenes Attila saját gyűjteménye

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások