Felhívás!

Izgalmas csúnya szavak

Izgalmas csúnya szavak Életmód

Lapunk e rovatában a Pro Nobis Családsegítő Egyesület nagy tapasztalattal rendelkező családterapeutáitól, Balázs Rékától és Papp Adolftól lehet tanácsot kérni gyermeknevelési vagy párkapcsolati problémákkal kapcsolatban ezen az e-mail-címen: office.pronobis@gmail.com. Az e heti levélre Balázs Réka válaszolt.

„Lányom középcsoportos az óvodában. Nagyon nem tetszik nekem, hogy újabban sok csúnya kifejezést hoz haza. Az még az enyhébbek közé tartozik, hogy minden kérdésre adott válaszában szerepel a kaka, kakás, de ennél csúnyábbakat is mond, és köpködést, nyálazást is elművelt már itthon, mert egyik ovis társától látta. Sokszor a vendégeknek is durván odamond. Hogy kezeljem ezt a jelenséget?”

Kedves kérdező! A középcsoportos gyerekek is izgalmasnak találják a csúnya szavakat. Ahogy elkezdenek beszélni, nagyon gyorsan bővül a szókincsük, és előbb-utóbb megjelennek a csúnya szavak is, a szülök pedig elképedve hallgatják. Legtöbbször a vélemény az, hogy a gyerek ezt csakis az oviból, játszótérről szedheti össze. A kicsik nincsenek tisztában a legtöbb csúnya szó jelentésével, hosszabb távon nem is köti le őket. A legtöbb szakember véleménye viszont többnyire az, hogy ezeket a szavakat a kicsik otthon tanulják, még akkor is, ha a szülők nagyon igyekeznek odafigyelni arra, hogyan beszélnek a gyerek jelenlétében. A nagyon ritkán elhangzó, feszültség-levezetésként használt csúnya szavak azért ragadják meg a kicsik figyelmét, mert erős érzelmi töltetük van. Természetesen az oviban is gyakorolhatják és „képezhetik magukat” ezen a téren. Ugyanakkor nem elhanyagolható a média hatása sem, hiszen a kisgyerek folyamatos utánoz, és még akkor is rögzít, ha játék közben a felnőttek által nézett műsorban, filmben hangzanak el kifejezések.

Mit tehetünk? Legfontosabb hogy ne reagáljuk túl a helyzetet. Ha azt érzékeli, hogy ezen szavak mondogatásával a figyelem központjába kerülhet, még akkor is, ha megszidjuk, vagy nevetünk rajta, akkor ezt eszközként használhatja akár a bosszantásunkra, akár az összegyűlt társaság szórakoztatására. Ha csak úgy mondogatja, akkor röviden, de határozottan közölhetjük vele, hogy ez csúnya szó, és másokat bánthat vele. Mivel a gyerekek ritkán vannak tisztában a szavak jelentésével, az ő szintjükön röviden el is mondhatjuk, hogy mit jelentenek. Vannak családok, ahol bevált, hogy egy kis színes üvegbe kavicsokat, érdekes kis tárgyakat tesznek minden nap, amikor sikerül a gyereknek nem mondani a csúnya szót. Az ötödik kavics után jöhet egy kis jutalom. Nagyobb gyerekeknél 50 banisokat tesz be az a családtag, aki csúnyát mond, utána pedig közösen fagyiznak annak örömére, hogy sikerült egymást ilyen jól „megnevelni”. Még azt is meg lehet próbálni, hogy bizonyos ideig – ezt a kicsiknél homokórával lehet ellenőrizni – folyamatosan mondogathatja a szavakat, így egy idő után nem lesznek már olyan érdekesek.

Más a helyzet, ha a gyerek már nagyobb és teljesen tisztában van a szavak jelentésével. Ha ilyenkor csúnyán beszél velünk, feszültségét így vezeti le, akkor viszont komolyan el kell gondolkodnunk azon, hogy a vele való kapcsolatunkon javítanunk kell. Meg kell keresnünk a gyökerét annak, hogy mi kelt benne ekkora feszültséget, és hogy vajon az utóbbi időben töltöttünk-e vele elég időt.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.