Felhívás!

Tapasztalatát fogalmazta meg

Tapasztalatát fogalmazta meg Cseperedő

Bódi Patrícia Rebeka, a maksai Orbán Balázs Általános Iskola hatodik osztályos diákja kitűnő íráskészséggel rendelkezik. Tudja, hogy milyen érzés elhagyni a biztonságot jelentő otthont, a közösséget, s talán ez a tapasztalati tudás is hozzásegítette ahhoz, hogy kitűnő eredményt érjen el a Bod Péter Megyei Könyvtár és a csernátoni Haszmann Pál Múzeum által meghirdetett, Itthon és otthon című online vetélkedőn.

– Patrícia nagyon lelkiismeretes, szorgalmas, törekvő és kíváncsi kislány. Az elvégzett munkája – legyen az egy egyszerű házi feladat is – mindig pontos, rendezett és sziporkázik az eredeti ötletektől. A kötelező feladatai mellett előszeretettel old plusz feladatokat is. Amikor megláttam a versenyfelhívást, rögtön rá gondoltam. Tudtam róla, hogy szépen fogalmaz és a téma is közel áll hozzá. Többször tartózkodott már külföldön a családjával, így megtapasztalhatta, milyen érzés elhagyni a biztonságot jelentő otthont, családtagokat és barátokat. Ugyanakkor átélhette, milyen élmény az, amikor hosszas távollét után ismét itthon lehet – magyarázta Szotyori Réka magyartanár.

A diáklánynak ez volt az első „komolyabb” versenye, amin részt vett, és ahol második helyezést ért el. Meglátása szerint a feladatok lehetőséget adtak a kreatív szövegalkotásra.

– A feladatok nagyon leleményesek és kreatívak is voltak egyben, és egyik sem volt túlságosan nehéz. Örvendek, hogy a magyartanárom felhívta a figyelmem erre az online vetélkedőre. Ezúton is szeretném megköszönni a belém fektetett töretlen hitét és bizalmát, jól tudom, nélküle nem sikerült volna elindulnom választott utamon. Hogy őszinte legyek, a lelkem legmélyén reménykedtem abban, hogy továbbjutok, de ilyen jó helyezésre nem számítottam, magamat is megleptem – mondta a diáklány.

– Ez a verseny megmutatta Patinak azt, hogy nincs egyedül, amikor honvágya van. Azáltal, hogy őszintén feltárhatta a vetélkedő különböző fordulói során megírt szövegeiben, amit gondol, amit érez, segítette őt abban, hogy könnyebben elfogadja helyzetét. Nagyon örülök, hogy dobogós helyezést ért el. Ez az eredmény visszaigazolás számára –tette hozzá a pedagógus.

A siker tanárnak, diáknak egyaránt erőt ad a folyatáshoz, a további kitartó munkához.

– Diákjaim sikere azt mutatja, hogy van értelme a munkánknak. Ez arra ösztönöz, hogy a jövőben még több lehetőséget teremtsek számukra, amelyeken sikereket érhetnek el. A tanár feladata és felelőssége, hogy felfedezze a diákjaiban szunnyadó lehetőségeket, és arra kell törekednie, hogy felszínre tudja hozni ezeket. Ha ez sikerül, az az igazi győzelem. Diákjaimmal, amikor versenyre készítem őket, elsősorban azt éreztetem, hogy bízom bennük. A plusz munka plusz örömmel is jár. Aki odaadással dolgozik, az már nyer, függetlenül attól, hogy mi lesz a végeredmény – magyarázta Szotyori Réka.

Patrícia kedvenc tantárgyai a román és a magyar nyelv. Szabadidejét olvasással tölti.

– Kissé introvertált személyiség vagyok, ha a szabadidőm engedi, szeretek kiszakadni a fanyar valóságból egy jó könyv segítségével, s a képzelet világába menekülni – mondta.

Véleménye szerint az online oktatás csak ideiglenesen működhet, hosszú távon nem lehet megoldás.

– Úgy gondolom, hogy az online oktatás csakis pár hétig ideális, hosszú távon semmiképp. De persze, ahogyan mindennek, ennek is megvan a pozitív oldala, tapasztalatszerzésnek tökéletes volt, hiszen ez idő alatt elkezdtünk jobban mozogni az online térben. Egy ideig kifejezetten élveztem, aztán jött a hideg zuhany, meguntam. Meguntam, hogy nem lehetek egy légtérben az osztálytársaimmal, meguntam, hogy az internet működése döntött az órarendünkről, meguntam mindent. És eljutottam abba a fázisba, amikor már csak azt várom, hogy minden visszatérjen a régi kerékvágásba – fejtette ki Patrícia.

A pályaválasztását illetően még homályosak az elképzelései, de egyvalamiben biztos, hogy az írás továbbra is fontos szerepet fog betölteni az életében.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások