Felhívás!

Sikeres volt a fesztivál

Sikeres volt a fesztivál Cseperedő

Közel 1600 személy vett részt a második Holnemvolt Székelyföldi Mesefesztivál programjain. A szervező sepsiszentgyörgyi Tipe Tupa Egyesület összegzése szerint a meghívott magyarországi, csángóföldi és háromszéki mesemondók, valamint a közösségi mesemondás résztvevőinek köszönhetően a fesztivál ideje alatt 99 mese hangzott el három megye négy városában és két faluban is.

A magyar népmese napja köré szervezett rendezvény (szeptember 25–30.) kitárta szárnyait, és már három megyében (Háromszék mellett Hargita és Maros megyékben is) meséltek a meghívottak óvodákban, iskolákban, tereken, könyvtárakban, múzeumokban, templomokban, kávézókban és kocsmákban is.

– A fesztiválon résztvevők száma közel 1600 fő volt, tehát tavalyhoz képest megduplázódott a számuk. A Meselángon, a közösségi mesemondáson a Szimplában mintegy 50 személy vett részt, közülük sokan meséket is hoztak, így azon a helyszínen hozzávetőleg 40 népmesét hallhattunk, de saját és pajzán történeteket is, valamint a Kishercegből is elhangzottak részletek, igazi tábortüzes meghittségben – számolt be Szabó Enikő szervező, meseterapeuta.

A fesztivál ideje alatt 24 iskolai és tíz tanintézményen kívüli tevékenység, hat műhelymunka, valamint négy előadás zajlott le húsz helyszínen több mint másfél ezer résztvevővel.
– Az alkotó–fejlesztő meseterápiás foglalkozások népszerűségére való tekintettel ezeket a Tipe Tupa Egyesület az év további részében is heti rendszerességgel biztosítja iskolai osztályok és más csoportok részére. Jelentkezni továbbra is a 0746.800.046-os telefonszámon lehet. Most elsőként azoknak az osztályoknak, csoportoknak mesélünk, amelyek a fesztivál ideje alatt jelentkeztek, de hely hiányában kimaradtak – mondta Szabó.

 

A második Holnemvolt Székelyföldi Mesefesztivál szeptember 30-án, a magyar népmese napján mesedélutánnal és a 2017-re meghirdetett rajzpályázat győzteseinek közös kiállításával, valamint a meseíró-pályázat díjkiosztó ünnepségével ért véget a Bod Péter Megyei Könyvtárban.

Bemelegítőként Zalka Csenge Virág nemzetközi mesemondó, a csángóföldi Külsőrekecsinbő, illetve Lujzikalagorból érkezett Dobos Rózsa (65 éves) és Csernik Mária (72 éves) szórakoztatták a közönséget, majd kihirdették a mesepályázat győzteseit. A Both Erzsébet, Nagy Enikő és Benkő Éva alkotta zsűri által legkiválóbbnak ítélt alkotások szerzői: Neaga Áron, Csavar Mátis Fruzsina és Szász Csilla Anita. Senki nem távozott üres kézzel, a szervezők minden 6 és 59 év közötti versenyzőnek oklevéllel kedveskedtek.

A második Holnemvolt Székelyföldi Mesefesztivál szervezőközössége ezúton mond köszönetet a támogatóknak: Bertis, Ferdinánd Panzió, Multi Nr, Pixtory, Ganesa, Communitas Alapítvány, Kovászna Megye Tanácsa, Carola Egyesület, Next Egyesület, Toro Impex Kft. valamint a partnereknek: Székely Nemzeti Múzeum, Bod Péter Megyei Könyvtár, Kájoni János Megyei Könyvtár, Balassi Intézet, Csodafőnix Egyesület, Antanténusz Egyesület, Spektrum Színház, Sepsiszentgyörgy Municípium Polgármesteri Hivatala, Színház Büfé, Szimpla és a Máltai Szeretetszolgálat.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.