Felhívás!

Samu, a kis poéta

Samu, a kis poéta Cseperedő

Verset írni nem olyan egyszerű, mint sokan gondolnák, hiszen a rím mellett a tartalomra, a mondanivalóra, a szerkezetre is oda kell figyelni, az eredmény pedig különösen értékes, ha az alkotó egy második osztályos kisdiák.

A kilencéves Czilli Samu Géza, a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceum tanulója a minap egy általa írt költeménnyel lepte meg magyar szakos tanár édesanyját.

– Elvonult a szobájába a táblagéppel, kis idő múlva jött és mutatta a verset. Már korábban is voltak próbálkozásai, de ez az első vers, ami szerkezetileg és tartalmilag is megfelelő – meséli a büszke anyuka.

A másodikos kisdiák határozott személyiség, kitart véleménye, álláspontja mellett, de meggyőző érvekkel lehet rá hatni. Samu művész lélek, három éve hegedülni, két éve gitározni tanul, kedvenc időtöltése a fafaragás, és idéntől karatézni is jár. Jó tanuló, kedvenc tantárgya a matematika és az olvasás. A nyáron harmadszor olvasta ki Fekete Vince Ahonnan a nagy-nagy kékség című meseregényét. Samu versét a Cseperedő olvasóival is megosztotta.

Vigyázz a fára

Vigyázz a fára,

mi a lelkedben kinő,

vigyázz az életre,

mert benne nő ki ő!

Vigyázz rá, mert egy van!

 

Nézz ki ablakodon,

nézd meg a sok fát,

nézz magadnak egyet,

nézd meg, ahogy áll!

Vigyázz rá, mert egy van!

 

Vigyázz nagyon rá is,

vigyázz, mert ő szent,

vigyázz rá, mert egy van!

 

Vigyázz magadra is,

ne vágd el ujjadat,

mert megsérted a fát!

Vigyázz rá, mert egy van!

 

Vigyázz a nagy fára,

vigyázz, mert az te vagy!

 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.