Felhívás!

Ötödikbe hívogató

Ötödikbe hívogató Cseperedő

A Waldorf pedagógiáról, a tanmenetről, a szaktanárokról, a hagyományos és a Waldorf osztályok közötti különbségekről kaptak információkat azok a szülők, akik részt vettek a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron termében szervezett találkozón. Megismerkedhettek az ősszel induló Waldorf ötödik osztály tanítójával, Péter Médivel is.
Szőcs Emese, a Waldorf osztályokat befogadó tanintézmény, a Nicolae Colan Általános Iskola igazgatója elmondta, egyre nagyobb az érdeklődés ezen oktatási forma iránt, és a tanárok is nyitottak. Az eddigi tapasztalat azt mutatja, sikeres ez a kezdeményezés: bár itt is van házi feladat, a gyerekek nincsenek leterhelve, van idejük sportolni és más tevékenységeket folytatni. Az ismeretanyag tulajdonképpen ugyanaz, mint a hagyományos osztályban, csak itt más formában kerül átadásra. Hangsúlyt fektetnek a művészetekre, segítik diákjaikat abban, hogy merjenek szabadon gondolkodni, egyéniségnek lenni.
Jelenleg alsó tagozaton négy Waldorf évfolyam működik (előkészítő, első, második és harmadik) és egy gimnáziumi ötödik osztály. Mivel nincs 4. osztály, így nehezebb a toborzás, de bíznak abban, hogy lesznek jelentkezők, és sikerül beindítani ősszel az újabb ötödiket.
Míg a szülők a tanintézmény igazgatójával beszélgettek, addig a negyedikes gyerekek Szonda Kinga (a jelenlegi Waldorf ötödik osztály osztálytanítója), Bodor Vilma román szakos tanár és Péter Médi, az ősztől induló kezdő gimnáziumi osztály osztálytanítójának a vezetésével játékos foglalkozáson vettek részt.
– Öt éve tanítok matematikát a Nicolae Colan iskolában, hagyományos osztályokban, és ettől a tanévtől a Waldorf ötödikben is. Régi álmom vált valóra, hiszen korábban is érdeklődtem az alternatív oktatási formák iránt, s ezen belül is a Waldorf volt az, ami megtetszett. Ha tehettem, bekérezkedtem az elemi osztályokba, és egyre jobban megerősödött bennem az elhatározás: ki kell ezt próbálnom. Elvégeztem a képzést, és a jelenlegi ötödikben én tanítom a matematikát és a szabadkézi geometriát– mesélte lelkesen Péter Médi.
A Waldorf felső tagozatos osztályokban osztálytanító van, aki több tantárgyat is tanít, így több időt tölt az osztállyal, jobban megismeri a gyerekeket.
– A cél az, hogy az osztálytanító minél több tantárgyat tanítson, ez több szempontból is hasznos, hiszen ha több időt tölt a közösségben, eredményesebb lehet a munkája, ugyanakkor biztosítva van a tantárgyak közötti átjárhatóság, a tevékenységet úgy lehet felépíteni, hogy közben be lehet lopni egy kicsit a másik tantárgyból is. Volt már olyan, hogy matematikából fogalmazást kellett írni, egy mértani formával kellett azonosuljanak, és nagyon ötletes munkák születtek. Szárnyal a fantáziájuk, s ha a szemükbe nézek, boldogságot látok, nincsenek kiégve – teszi hozzá.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.