Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Megtelt a szeretettarsoly

Megtelt a szeretettarsoly Cseperedő

Véget ért a vakáció, és a Sepsi Kid nappali tábor is bezárta kapuit, de csak rövid időre, mert az őszi egyhetes szünidőben újra szerveznek foglalkozásokat a 6–10 éves gyerekek számára.

Augusztusban három Sepsi Kid-tábor zajlott, s hogy azok számára se legyen unalmas, akik visszairatkoztak, az egyhetes foglalkozásokat témák köré csoportosították. A Tarka-barka elnevezésű táborban a kézművesség, a mese és a kreativitás került a középpontba, a Zöld sziget a környezetvédelem, környezettudatosság és környezetismeret hármasára épült. A csapat a növény- és állatvilággal ismerkedett, a szelektív hulladékgyűjtésre, az újrahasznosításra is felhívták a figyelmüket, beszéltek arról, hogy mit tehetnek a gyerekek a környezet megóvása érdekében. A hulladék útját követve ellátogattak a lécfalvi modern hulladéklerakóba, majd a Rétyi Nyír természetvédelmi rezervátum árnyas fái alatt hűsöltek. A Tanuljunk románul táborban alapvető fogalmakat, szavakat tanultak. Kirándulás is szerepelt a programban, Csernátonban meglátogatták a vízimalmot, majd kürtőskalácsot sütöttek, s kívánság papírhajókat eregettek a patakban.

– Úgy állítottuk össze a programot, hogy minél színesebb, érdekesebb és szórakoztatóbb legyen, s közben bővítsük a gyerekek ismereteit. Az időjárás kegyes volt hozzánk, az idő nagy részét a szabadban töltötték a gyerekek, sokat játszottak, ismerkedtek, barátkoztak – magyarázta Grüman Éva kezdeményező.

A három táborban összesen 80 gyerek vett részt, a legnépszerűbbnek a román nyelvismereteket bővítő foglalkozás bizonyult. A tevékenységvezetők munkáját önkéntesek segítették.

– Minden 6–7 gyerekhez beosztottunk egy önkéntest is. Kisebb csapatokban dolgoztak, volt csapatnév, csatakiáltás, sok móka és jókedv. Felejthetetlen élmény volt ez a pár hét számunkra is. A gyerekek őszintesége, a sok szeretet, ölelés, amit tőlük kaptunk, feltöltött és motivált. Sikerélményként éltük meg, hogy az első táborban résztvevők közül sokan visszairatkoztak, mert jól érezték magukat – tette hozzá Grüman.

A gyerektábor szervezésének ötlete tavaly fogalmazódott meg a kétgyerekes anyuka fejében.
– Azt tapasztaltam, hogy a táborok június–júliusban lejárnak, augusztusban kevés már a lehetőség, s a dolgozó szülőknek nehézséget okoz a gyerekek felügyeletének megoldása, s megpróbáltam ezt a hiányt pótolni – magyarázta.

A táborban 7.30-től 18 óráig fogadták a gyerekeket, a foglalkozások 9–16 óra között zajlottak.

– Már érdeklődtek a szülők, hogy mikor lesz a következő tábor. Az őszi, egyhetes vakációban szervezünk párnapos foglalkozásokat, a tavaszi vakációban pedig nappali tábort. A téli szünetben azért nem, mert karácsony a család ünnepe, olyankor a szülők többsége is szabad, a nagyszülők is jelen vannak. Szülői javaslatra jövőre nem csak augusztusban szervezünk tábort, hanem a többi nyári hónapot is szeretnénk lefedni. Folytatás mindenképpen lesz, erőt ad ehhez a sok gyerekmosoly, és a tőlük kapott szeretettarsoly – összegezte.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük