Karácsonyi ajándék

Karácsonyi ajándék Cseperedő

Megjelent a kézdivásárhelyi Petőfi Sándor Általános Iskola IV. A osztályának karácsonyi dalokat tartalmazó lemeze. A CD-t a szülők, pedagógusok, támogatók kapták ajándékba.

– Nagyon hálás vagyok, és nagyon örülök, hogy ezzel az osztályommal is sikerült ezt a karácsonyi lemezt létrehozni. Az ötlet nem mostani, az első hangfelvételt 2002-ben készítettük az akkori „gyerekeimmel”, abban az időben még kazettára rögzítettük a dalokat. Azóta minden osztályommal, az elemi oktatást lezáró utolsó év karácsonya előtt sikerült elkészítenünk a felvételeket. Korábban négy, a mostani osztályommal öt év munkájának az eredménye ez a lemez, egy maradandó emlék a gyerekeknek, a pedagógusoknak és a szülőknek – mondta el Füleki Katalin tanítónő.

Motiváló volt a gyerekek számára, hogy láthatták és hallhatták az előző nemzedékek felvételeit, és mindannyian teljes erőbedobással dolgoztak ezért, hogy nekik is legyen lemezük, hogy ők is részesei lehessenek egy ilyen élménynek.

– Már az előkészítő osztály óta készültünk erre a produkcióra, minden évben tanultunk új karácsonyi dalokat. Furulyázni 3. osztálytól kezdtünk. Természetesen rengeteg munka van mögötte, nagyon sokat gyakoroltunk, a felvétel előtti két hónapban naponta elfurulyáztuk a karácsonyi dallamokat.

Voltak generációk, amikor a felvételt élő kísérettel, zongorajátékkal vettük fel, az idén zenei alapot használtunk. Ezeket az évek során gyűjtöttem össze különböző forrásokból – magyarázta a pedagógus.

A kisdiákok 16 karácsonyi dalt énekeltek fel, illetve 13-at adtak elő furulyán.

Izgatottan és kíváncsian várták, hogy eljöjjön a nap, amikor sor kerül a felvételre.

– Az osztálytermet rendeztük be stúdiónak, sok mikrofonnal, kábellel, egy csomó felszereléssel. Nagyon hálás vagyok Tofán Levente szülőnek, hogy segített a szervezésben és Szabó István sepsiszentgyörgyi zenész-technikusnak, hogy a felvételeket elkészítette, dolgozott a felvett zenei anyaggal, hisz nagyon sok utómunka van egy ilyen nyersanyaggal. Két délután tudtuk a zenei anyagot rögzíteni, nagyon koncentrált, fegyelmezett, izgalmas munka volt. A gyerekek hozzáállása, igyekezete, teljesítménye példaértékű volt – dicsérte tanítványait a tanítónő.

Összesen 100 CD készült, mind ajándékba: szülőknek, kollégáknak, szponzoroknak, nagylelkű segítőknek.

– Ez az osztályközösségem nagyon muzikális, sokat énekeltük előkészítő osztálytól kezdve. Karácsonykor is sok fellépésünk volt: énekeltünk az első adventi gyertyagyújtáson, a Gyermekvárosban, bemutattuk karácsonyi összeállításunkat a szülőknek, nagyszülőknek a Boldog Özséb-templomban, illetve a Zarah Moden nadrággyárban is előadtunk egy ünnepi dalcsokrot – sorolta a tanítónő.

Meglátása szerint a közös éneklés közösségformáló ereje óriási, önbizalmat ad, fejleszti az összpontosítást és a memóriát, csökkenti a stresszt, s ami a legfontosabb, boldoggá tesz.

– Természetesen versenyekre, népdaltalálkozókra is járunk egyéni és csoportos fellépésekkel, azok is nagyon hasznosak, tanulságosak, azokra is sokat készülünk. Sikereink is bőven vannak, de a legfontosabb a sok-sok dal megtanulása és azok éneklése. Nekem szívügyem a gyerekek zenei nevelése, ezt a gyermekek is érzik, ezért szeretik ők is nagyon. Hála, köszönet, és elégedettség van a szívemben, hogy sikerült ezt a karácsonyi albumot létrehoznunk. Sok-sok óra felkészülés, odaadó, kitartó munka, gyakorlás, lemondás áll a hátterében ennek a produkciónak. Annak az élménynek a megtapasztalása, hogy mi magunk lehetünk ajándék, megteremtette bennünk az ünnep hangulatát, megmutatta mindannyiunknak a karácsony lényegét, értékét – mondta Füleki Katalin, köszönetet mondva mindenkinek, aki hozzájárult, hogy ez az ajándék elkészüljön.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások