Felhívás!

Gyerekek a színpadon

Gyerekek a színpadon Cseperedő

Két év kihagyás után, idén újra Sepsiszentgyörgyön találkoztak a gyermekszínjátszók. A Váradi József Általános Iskola 15. alkalommal szervezte meg az idéntől Nagy-Kopeczky Kálmán bábszínész és rendező nevét viselő, regionális szintű rendezvényét a Szent György Napok keretében, április 28-án és 29-én. A névadásról, az újdonságról Péter Kinga tanítónővel, a rendezvény ötletgazdájával beszélgettem.

– Az idei találkozó nemcsak a névadóünnepség, hanem a járványhelyzet miatt is rendkívüli, mert két év kihagyás után fizikai jelenléttel szervezzük. Nagy-Kopeczky Kálmán 9 éven át volt a Gyermekszínjátszó Találkozó szakmai zsűrijének a tagja. Lelket adott ennek a rendezvénynek, sokat tanulhattunk tőle, pedagógusok és gyerekek egyaránt. Egy olyan látásmódot adott nekünk, amihez nem voltunk hozzászokva. A játék örömére buzdított, az a szemlélet, amit képviselt, meghatározó volt a rendezvény életében. Ő volt az, aki a statisztának beállított gyerekben meglátta az alázatot, így a gyerekek számára is olyan értéket közvetített, amiben megláthatták, nem csak a főszerepben lehet érvényesülni a színpadon – mondta el a pedagógus.

Idén 8 csapat jelentkezett be (160 diák és 20 pedagógus) Kápolnásfaluból, Szászrégenből, Aradról, Csíkfalváról, Székelyudvarhelyről, Nyárádszeredáról, valamint Sepsiszentgyörgyről a Nicoae Colan- és a Váradi József Általános Iskolákból.

– Ezúttal csak elemi osztályok vesznek részt a rendezvényen. A találkozóra tematikai és egyéb tartalmi megkötés nélkül a csoporttagok életkorának, érdeklődésének és képességeinek megfelelő színjátszó előadásokkal, előadásrészletekkel lehetett nevezni. Vannak mesejátékok: Gyöngyvirág királykisasszony, A tojás, Az igazmondó juhász, Káló, a cigánylegény, A petykás asszonyok, van monda: Rege a csodaszarvasról, kortárs irodalmi feldolgozás: Négyszögletű kerek erdő, valamint A magyar nép ébredése című színházi feldolgozás – sorolta a tanítónő.

Emlékeztetett, hogy a gyermekszínjátszás fórumainak megteremtésével elsődleges céljuk a csoportok működésének támogatása, megerősítése volt.

– Hiszek abban, hogy a gyermekszínjátszás olyan kreatív tevékenység, amely a gyermek személyiségét komplexen fejleszti, közösséget teremt, és a tevékenység során megtapasztaltatja a közös alkotómunka örömét. A gyermekszínjátszó csoportok közösségi léte, együttes tevékenysége a szociális fejlődést, a személyiség érését, a társadalomban betöltött szerep elsajátításának formáit teszi lehetővé. Fontosnak tartom, hogy újra együtt játszanak a gyerekek, felfedezik az együttlét örömét – emelte ki a tanítónő.

Újdonságnak számít, hogy idéntől nem lesz rangsorolás, hanem különdíjakat osztanak ki.

– A felkészítő pedagógusokat fogja a bizottság értékelni, megbeszélni a látottakat, de ez nem a gyermekek jelenlétében történik. Prezsmer Boglárka drámapedagógus szívügyének tekinti ezt a rendezvényt, és időt szánva erre, vállalja a szakmai zsűri gondolatait, értékelést, a beszélgetés koordinálását. Ez idő alatt drámajátékokkal játszanak a gyerekek Péter Orsolya és Gecse Noémi bábszínészek vezetésével, valamint drámatagozatos diákok bevonásával – emelte ki.

Péter Kinga a támogatók és a munkatársai segítségét is megköszönte.

– A találkozó zökkenőmentes megszervezése, lebonyolítása mögött egy tanítói csapat önkéntes, odaadó, lelkes munkája áll. A helyi önkormányzat, megyei tanács és a helyi vállalkozók (Bertis, Aranykemence, Diószegi Pékség, Kovamat) támogatásával sikerül a gyerekek ellátását biztosítanunk, mivel a napi program egész napos helytállást követel. Polgár Ernő szavaival vallom: A színjátszás menedék. Csodák világa. Lehetsz ott királynő, császár, szolga és bohóc. Veled ott minden megtörténhet. A színház: szerelem! Örökké tartó láz. Ez a hit, a napközben megélt élmények, izgalmak, örömkönnyek, a nap végén a csapatok üdvrivalgása tartja bennem a lelkesedést, hogy érdemes ezt csinálni – summázta Péter Kinga, a Váradi József Általános Iskola tanítónője.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.