Felhívás!

Énekel és zongorázik

Énekel és zongorázik Cseperedő

A zabolai, nyolcadik osztályos Péter Nóra otthonról hozta magával a népdal szeretetét. Az első dalokat édesanyjától tanulta, első fellépése óvodás korára tehető. Azóta rendszeresen részt vesz különböző népdalversenyeken. Tavaly az online formában szervezett Kriza János Balladaéneklő Versenyen harmadik helyen végzett, míg egy évvel korábban dicséretes volt, a Tiszta Forrás Népdalvetélkedőn is bizonyított, és a székelyföldi népdalversenyen ezüst fokozatban részesült.

– Kis túlzással mondhatom azt, hogy azóta éneklek, amióta beszélni tudok. Édesanyámmal rengeteget énekeltünk kiskoromban, mivel ez kötötte le leginkább a figyelmem, amikor dolga volt, és épp senki nem tudott volna rám vigyázni. Az első alkalommal, amikor egyedül énekeltem a színpadon, hároméves voltam, egy karácsonyi szereplés során, így hát talán mondhatom, hogy az első óvó nénim fedezte fel a tehetségem – mesélte a diáklány.

– Nóra sokoldalú tehetség. Az Úristen csodaszép hanggal áldotta meg, magyartanáraként gyönyörködve olvasom írásait, a Mikes Kelemen Magyar Nyelv és Irodalom Tantárgyverseny megyei szakasz első helyezettje is volt 2020-ban. Kitartó, alapos a munkavégzésben, felkészülésben, tanulásban. Nóra számára a zene az önkifejezés eszköze, ugyanúgy, mint írásmővészete – jellemezte tanítványát osztályfőnöke és magyartanára, Finta Iringó.

Tavaly a járvány miatt a versenyeket az online térbe költöztették, aminek előnye, hogy több megmérettetés is elérhetővé vált, így a balladaéneklő mellett a „Nem úgy van most, mint volt régen…” székelyföldi online népi énekverseny is, ahol Nóra ezüst fokozatban részesült.

– Az, hogy online formában zajlott a verseny, bizonyos szempontból könnyebbé tette az előadást, mivel ha hibáztam, számtalanszor felvehettem, újra és újra, valamint a lámpaláz és az izgalom sem ronthatott a produkciómon. De úgy tapasztaltam, hogy éles versenyhelyzetben jobban teljesítek, mint itthon, mert olyankor minden tudásomat próbálom beleadni abba az egy alkalomba, hogy a legjobb eredményt érjem el – mesélte Nóra.

A népdalok, népballadák kiválasztásában osztályfőnöke van a segítségére.
– A tanárnő minden alkalommal remek dalokat keres nekem, amelyekből kiválasztjuk a számomra leg­előnyösebb és legjobban tetsző éneket. A versenyek rengeteg szabadidőmet emésztik fel, amit nem igazán bánok. Mielőtt kiállnék egy-egy énekkel, rengetegszer meghallgatom, eléneklem, kikérem tanárnő, családtagjaim véleményét is – tette hozzá.

– A dalválasztásnál fontos volt, hogy legyen eredeti adatközlőtől származó hangfelvétel, videó. Nóra ezeket a hangfelvételeket hallgatva készült, majd küldte meghallgatásra a megtanult dalokat – emelte ki a pedagógus.
A munka mindig meghozza gyümölcsét, és a siker erőt ad a folytatáshoz diáknak, tanárnak egyaránt.

– Eddigi pályám során mindig voltak olyan diákjaim itt Zabolán (is), akikért éjszakába nyúlóan készültem, kutakodtam, hogy az a tanulásvágy, kíváncsiság ne aludjon ki a lelkükben. Másrészt a munkám a hobbim is, hivatásként végzem. A siker közös öröm, elégtétel, visszajelzés, értékelése mindannak, ami hosszú hetek, hónapok, évek munkája – emelte ki a tanár.

– Úgy gondolom, hogy a tehetség az egyik legnagyobb áldás, amelyet Isten adhat az embernek, és amely utat nyithat a sikerhez, viszont ehhez szükség van rengeteg gyakorlásra és egy nagy adag szorgalomra is – tette hozzá a végzős gimnazista.

Nóra érdeklődő diáklány, az énekversenyeken kívül számos matek-, földrajz-, magyar nyelv és irodalom-versenyen vett részt. Az énekversenyeken elért kitűnő eredmények mellett a Mikes Kelemen Magyar Nyelv és Irodalom tantárgyversenyen elért megyei első helyezésére a legbüszkébb. Az online oktatás számára nem okoz gondot, mivel minden szükséges eszköz a rendelkezésére áll.

– Próbálom pozitívan szemlélni a helyzetet, és örülök annak, hogy ebben a tanévben sokkal gördülékenyebben zajlik az oktatás. Tapasztalataim alapján számos előnye van, például az otthonom kényelméből tanulhatok, néhány téren időt is spórolhatok ezzel a megoldással, nem kell korán kelni, és talán részletesebben magyarázzák el tanáraink a leckét, mint az iskolában. Negatív oldala is van az online tanulásnak, mert egész nap a négy fal között a számítógép kék fényben derengő képernyőjét bámulom, majd órák után még hosszú órákig ülök füzetek fölött, alig néhány lépést megtéve nap mint nap – emelte ki.

Szabadidejében olvas, zongorázik vagy zenét hallgat.

– A zenei ízlésem a végletek közt váltakozik, kedvtől függően lehet klasszikus vagy akár könnyőzene is. Az elmúlt időszakban az angol nyelvű zenék háttérbe szorultak, és inkább magyar nyelven íródott zeneszámokat hallgattam, főként a Bagossy Brothers Companyt. Utoljára Deborah Lytton Csend című könyvét olvastam – mesélte.

Még nem döntötte el, hogy milyen szakmát választ, középiskolai tanulmányait a kézdivásárhelyi Református Kollégiumban szeretné folytatni.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások