Felhívás!

Első díjas sepsiszentgyörgyi diák

Első díjas sepsiszentgyörgyi diák Cseperedő

Háromszéki diákok is beneveztek a Debreceni Ady Endre Gimnázium által meghirdetett Olvass többet! Képzeld el/ Más-képp! – illusztrációs pályázatra. László Kincső Orsolya, a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Elméleti Líceum ötödik osztályos diákja első, Ambrus Édua, a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceum tizedikes diákja második helyen végzett. A vetélkedőről, a rajzolás iránti elhivatottságáról a megyeszékhelyi kisdiákkal beszélgettünk.

Az illusztráció, szemléltető anyag, szó–kép-kapcsolat, vagyis a szöveget képekkel kiegészítő, rajzokkal magyarázó kötelék. A maga eszközeivel újrafogalmazhatja az írói alkotást. A téma adja meg az útmutatást, és a rajz a szöveggel párhuzamosan működni kezd. A Képzeld el/Más-képp! pályamunkáinak esetében is megtapasztalhattuk ezt, fogalmazott a zsűri elnöke, Lajtosné Elek Emese.

A Képzeld el/ Más-képp! pályázat az Olvass többet irodalmi verseny része, ahol egy megadott könyvhöz kell minél ötletesebb és kreatívabb rajzot készíteni.

– A verseny mindkét szakaszára jelentkeztem, mert szeretek olvasni, és szeretem az izgalmas könyveket, főleg annak örültem, hogy rajzpályázat része is van. Ez egy olvasóverseny extra fordulója volt a David Williams: Gengszter nagyi című könyvhöz, amelyben a kedvenc jelenetemet kellett illusztrálnom egy könyvajánlóval együtt. Ilyen esetben, de más jellegű versenynél is, elsősorban a feladat követelményeit tartom szem előtt, nem a tét a legfontosabb, inkább az ihlet és a rajz öröme. Fontos figyelni a rajz részleteire, és arra is, hogy én legyek elégedett a munkámmal – magyarázta Kincső.

A magyarországi versenyre dr. Kovács Anikó magyartanárnő hívta fel Kincső figyelmét.

– A tanárnő támogatott és segített a felkészülésben, biztatott, és azt mondta, hogy örül, hogy ilyen tevékeny tanítványa van – tette hozzá mosolyogva.

Kincső az évek során több rajzversenyen érdemelte ki a zsűri elismerését. Vallja, hogy a befektetett munka mindig meghozza gyümölcsét. Minden alkalommal igyekszik a legtöbbet kihozni magából.

– Őszintén szólva mindegyik helyezésemre büszke vagyok, de mivel ez egy összetett verseny volt, és az 5. osztály is sokkal nehezebb, örülök, hogy jó eredményt értem el. Most ez a legújabb, és erre vagyok a legbüszkébb – magyarázta. Hozzátette: nem járok külön rajzórára, mert a sport és a tanulás mellett nem marad erre időm. Általában itthon próbálom fejleszteni rajztudásom, videók, könyvek és internetes anyagok segítségével.

Az ötödikes diáklány kedvencei a satírozási rajztechnikák. Jelenleg egy festményen dolgozik.

Kincső egyik munkája. Az ötödikes kislány az évek során több rajzversenyen kiérdemelte a zsűri elismerését

– Egyaránt szeretem a festészetet és a rajzolást is, mikor melyikhez van ötlet. Megpróbálom egyből elkészíteni az alkotást, de nem szomorkodom, ha elsőre nem tökéletes. Megtörtént már, hogy újrakezdtem az egészet. Elsőként anyukámnak mutatom meg a művet, mert ő mindig tud olyan tippeket mondani, amelyeket fel tudok használni. Számomra az ő véleménye a legfontosabb, tőle építő jellegű kritikákat kapok, ezeket szoktam összedolgozni az én meglátásommal, így alakul ki a végleges kép. Példaképem nincs, próbálok jó dolgokat ellesni minél több embertől – fejtette ki.

Kincső jó tanuló, kedvenc tantárgya a testnevelés, az angol és a magyar. A sport mindennapjai rész.

– Általában heti 4 karate edzésem van. Szabadidőmben kosarazok, gördeszkázok, télen korcsolyázok, sízek. Hétvégén szívesen olvasok, társasjátékozok és filmet nézek. Egyelőre az állatorvosi pályára készülök, mert nagyon szeretem az állatokat, és szívesen segítek, ahol tudok – summázta a diáklány.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.