Felhívás!

Angyalváró ovisok: „kedvességben vagyunk, és békében”

Angyalváró ovisok: „kedvességben vagyunk, és békében” Cseperedő

Közeleg az év legszebb ünnepe, amikor a csodák valóra válnak. A sepsiszentgyörgyi Hófehérke Napközi Otthon nagycsoportos óvodásai izgatottan várják a titkokkal teli karácsonyt. Gondolataikat a Cseperedő olvasóival is megosztották.

A Csibészkék csoportba járó Kiss-Bartha Anna, Gál Zenkő, Veres Dorka Dorenka, Bordás Vince Dániel, Veres-Nagy Lőrinc és Grüman-Csíki Benett számára a karácsony a békességet, a jó cselekedeteket, ajándékozást és az együttlétet jelenti. Már hetek óta készülnek az ünnepre, az oviban is egyre többet beszélnek róla, adventi koszorút, díszeket készítettek, és igyekeznek otthon is szüleik segítségére lenni.

Karácsonykor Jézus születését ünnepeljük, s tesszük ezt úgy, hogy „kedvességben vagyunk, és békében”, magyarázzák a gyerekek.

– Az oviban mindenkinek van egy őrzőangyala, akinek az a feladata, hogy vigyázzon a gondjaira bízott társára, segítsen neki. Adventi koszorúnk is van, minden héten meggyújtunk egy gyertyát, már csak kettő van hátra, és itt a karácsony – magyarázta Anna.

Az első gyertya a hit, a második a remény, a harmadik az öröm és a negyedik a szeretet jelképe, sorolták szinte egyszerre.

– Szereplésre is készülünk, verset mondunk, énekelünk, a szülőket is meghívjuk – tette hozzá Dorka.

A levelet is megírták az Angyalnak, aki az ablakból viszi majd el, de van, aki a Mikulás gondjaira bízta a kívánságlistát, hisz a piros ruhás jó ismerőse az Angyalnak. Néha közösen dolgoznak, megosztják a munkát. A Mikulás még a szánját is kölcsönadja neki, hogy az ajándékokkal boldogulni tudjon, és minden gyerekhez időben eljusson. Abban egyetértenek, hogy titkokkal van teli ez az időszak, hiszen arra még nem sikerült magyarázatot találniuk, hogy hogyan jut be a lakásba az Angyal.

– Szerintem van egy minden ajtót kinyitó varázskulcsa – véli Zenkő. De az sem kizárt, hogy láthatatlanná tud válni, s ezért nem veszik észre, amikor besurran a lakásba. A fiúk szerint egyszerűen benyúl, és kinyitja az ablakot, vagy „átmegy” a falon.

Abban határozottan egyetértenek, hogy az Angyal lány, mert ilyen névvel nem lehet fiú. Azért nem látták őt mindeddig, mert félénk, de amikor elhelyezi az ajándékokat a fa alá, akkor csengővel jelez.

Van, akinek az Angyal hozza a feldíszített karácsonyfát, mások a piacon vásárolják meg a fenyőfát, és otthon a családdal közösen öltöztetik fel.

Tudják, hogy csak a szófogadó gyerekek kapnak ajándékot, a rosszaknak legjobb esetben is csak cukorka jár. Azzal is tisztában vannak, hogy minden kívánság nem teljesíthető, hiszen minden gyereknek kell jusson ajándék.

– Tavaly sok-sok ajándékot kértem, de csak a szerelőasztalt hozta el, mert csak az fért bele a zsákjába a többi gyerek csomagja mellé – fejtette ki Lőrinc

– Nálunk nagy volt a kavarodás, más ajándékait is nálunk hagyta, s azokat mi kellett átadjuk. A nekünk szánt ajándékok egy részét pedig a rokonok fája alá tette be, akik eljuttatták hozzánk – tette hozzá Dániel.

– Olyan is megtörténhet, hogy visszaveszi az ajándékot, ha rossz vagy – figyelmeztetett Benett.

Igaz, ilyen egyikükkel sem történt még meg, de a szülők között volt olyan, aki gyerekként így járt, így nem árt résen lenni.

Mindannyiuk számára a szenteste a családi együttlétet jelenti, a közösen elfogyasztott finom vacsorát, a meghitt beszélgetéseket, és az Angyal érkezését.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.